bezár
 

art&design

2011. 02. 24.
Emlékérmét bocsátanak ki a mohácsi busójárásról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékérmét bocsát ki a mohácsi busójárásról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.
A jegybank elnökének rendelete szerint az MNB "az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára Magyarország vonatkozásában elsőként felvett" mohácsi busójárás hagyománya előtt tisztelegve bocsátja ki március 4-én az ötezer forintos címletű ezüst emlékérmét.

Az érme előlapjának szélén, felső köriratban a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG felirat olvasható. A középmező jobb oldalán vállán kéregkürtöt, kezében kereplőt tartó, övén kolompokat viselő busó figura látható további két busóval a háttérben. Az emlékérme bal alsó részén, egymás alatti vízszintes sorokban az 5000 értékjelzés, a FORINT felirat, a 2011 verési évszám és a BP. verdejel található.

A hátlapon, az alsó köriratban a MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS felirat szerepel, a középmezőben pedig egy kosszarvas busómaszk. Attól jobbra Gáti Gábor tervezőművész mesterjegye található.

Az emlékérméből nyolcezer darab készíthető, amelyből ötezer különleges - úgynevezett proof - technológiával verhető - áll a rendeletben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés