bezár
 

art&design

2011. 02. 25.
Eladó a rimaszombati Lenin-szobor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem tolonganak az érdeklődők Vlagyimir Iljics Lenin szobrának makettjéért és a már elkészült fejszoborért, pedig Rimaszombat vezetése már évek óta kínálja eladásra az alkotást - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
Az újság szerint a négy méternél is magasabb szobrot még1988-ban az akkor Lenin térnek nevezett, azóta Stefan Marko Daxner térre átkeresztelt helyszínen tervezték felavatni.

Eredetileg mintegy 5 méter magas talapzaton egy 4,3 méter magas szobrot terveztek a térre, ma ezen a helyen szökőkút van és a szlovák nemzetébresztők szobrai állnak.

Az akkori Városi Nemzeti Bizottság a Szlovák Művészeti Alapnál rendelte meg az alkotást, amelynek elkészítésével Tibor Bártfait bízták meg, a tér rendezését pedig Ladislav Bajsetzerre bízták.

Az 1989-es rendszerváltozáskor megfeledkeztek a korábbi városvezetés szoborrendeléséről, a téma csak1991-ben került ismét napirendre, amikor a városvezetés vissza akart lépni a rendeléstől. Addigra a tér is átalakult, át is nevezték, viszont már elkészült a szobor gipszmakettje és a teljes méretű plasztika fejének mintája.

Az elvégzett munkáért a művészeti alap a teljes ár felét, 850 ezer koronát kért, majd ennek a javaslatnak az elutasítása után az alkotó már megelégedett volna 290 ezer koronával is.

Miután ezt az összeget sem kapta meg a várostól, az ügy bíróságra került. 1993-tól egészen 2001-ig húzódott a pereskedés, amikor végül a Besztercebányai Kerületi Bíróság helybenhagyta a Rimaszombati Járásbíróság korábban meghozott ítéletét, mely szerint a város köteles megfizetni az alkotónak a kért 290 ezer koronát és a perköltségeket.

Lenin szobra így a rendszerváltozás után 12 évvel még mindig jelentős kiadást jelentett Rimaszombatnak. Összesen ugyanis 312 ezer koronát fizettek ki érte.

A modellt és a fejmintát jelenleg a városi levéltárban, a történelmi városházának abban a helyiségében őrzik, ahol korábban a fogda volt. A város eladásra kínálja az alkotásokat, a két darabért 4979 eurót kérnek - írja a lap.

Katarína Eliásová, a városi vagyonkezelő osztály vezetője az Új Szónak elmondta: néhányan érdeklődtek már a szobrok iránt, de eddig még nem sikerült
túladni rajtuk.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés