bezár
 

art&design

2011. 02. 26.
Maszkok és karneválok
Konferencia és néprajzi bemutató Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Maszkok és karneválok NÉPEK – MASZKOK – EURÓPA címmel nemzetközi tudományos tanácskozás és szabadtéri álarcos felvonulás lesz 2011. március 3-án Pécsett. Magyarország EU-elnökségének félévében Pécs, a kulturális sokszínűség jegyében, kiemelt programot szentel a nálunk busójárásként ismert népszokás európai kapcsolatrendszerének bemutatására.
A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja és az Európai Folklór Intézet közreműködésével valósuló rendezvény bolgár, francia, horvát, magyar és olasz részvevői a szokás eredetének közismert horvát szálain kívül időben és térben távolabbi összefüggéseket elemeznek, a maszk-készítés őskori kezdeteitől a mai karneválokig, az Ibériai-félszigettől Bulgáriáig. Az esti szabadtéri néprajzi bemutatón pedig a mohácsi busók mellett isztriai, muraközi és nyugat-bulgáriai csoportok felvonulását és szertartásait tekinthetik meg az érdeklődők a Széchenyi téren.

A programot fotókiállítás és néprajzi filmsorozat gazdagítja, este pedig délszláv táncház zárja.

Részletek a honlapon olvashatók!

NÉPEK - MASZKOK - EURÓPAnyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés