bezár
 

art&design

2011. 02. 27.
Oskar Kokoschka osztrák festő 125 éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
125 éve, 1886. március 1-jén született az alsó-ausztriai Röchlarnban Oskar Kokoschka osztrák festő, grafikus és író.
A bécsi iparművészeti iskolában végezte tanulmányait, litográfiát és könyvkötészetet tanult, de inkább az emberábrázolás érdekelte. Személyesen ismerte a fin de siecle valamennyi művészeti nagyságát és tagja lett a Wiener Werksta:tte elnevezésű szerveződésnek. Nemcsak mint festő, hanem mint költő is figyelemre méltó műveket alkotott, például a Mörder, Hoffnung der Frauen (Gyilkos, a nők reménysége) című expresszionista darabot (1910), amelyből Hindemith írt operát. Képi fantáziája írásaiban is megmutatkozik, elbeszéléseit erőteljes kifejezésmód és fantasztikus asszociációk jellemzik. Nemcsak színdarabjai kavartak botrányt, hanem Alma Mahler-Werfellel - Gustav Mahler zeneszerző és Franz Werfel író korábbi feleségével - létrejött viharos kapcsolata is.

Az első világháborúban önként jelentkezett katonai szolgálatra és a fronton fejsérülést szenvedett. A háború és bolsevik hatalomátvétel kiábrándította a forradalomból, s minden militáns politikát elítélt. A következő években képzőművészetet tanított a drezdai akadémián és sokat utazgatott, 1934-ben Prágába költözött. A hatalomra jutott nácik "elfajzott" művészként bélyegezték meg, alkotásait eltávolították a közgyűjteményekből. Kokoschka a müncheni egyezmény után Londonba menekült, ahol egész sor allegorikus politikai témájú festményt alkotott, a brit állampolgárságot 1947-ben kapta meg. 1953-ban Svájcba települt át és Salzburgban létre hozta a Schule des Sehens (A látás iskolája) elnevezésű nyári akadémiát. Továbbra is dolgozott mint író és mint litográfus, de díszleteket is tervezett, többek között a bécsi Burgtheater és a Salzburgi Ünnepi Játékok számára, például Mozart A varázsfuvola című művéhez.

Kokoschka 93 évet élt, 1980. február 22-én hunyt el Montreux-ben. Egy évszázad politikai pálfordulásainak tanúja, a korszak csaknem valamennyi művészeti irányzatának aktív vagy passzív résztvevője volt. Felesége, Olda 24 évvel élte túl.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés