bezár
 

art&design

2011. 03. 01.
KIállítás János Vitéz-illusztrációkból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képek a mélyből címmel gyerekek János vitéz-illusztrációiból nyílik kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában (Bp., VIII. Szabó Ervin tér 1.). A tárlat 2011. március 3-án, 18 órakor nyílik és március 31-ig várja az érdeklődőket.
Petőfi János vitéz című elbeszélő költeményének magyar, angol és a világon először beás cigány nyelven is olvasható kiadása 2001-ben jelent meg a Devi Art Alapítvány gondozásában. Az alapítvány vezetője, Fodor Ildikó rajztanár jóvoltából 30 éve működik Pécsett egy művészeti szakkör, melynek tagjai halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek. Fodor Ildikó tanítványai 1981 óta közel száz kiállításon vettek részt, hazai és nemzetközi versenyekről kétszáznál is több díjat hoztak el. A Solt Ottilia-díjas pedagógus szerint az alkotás a tanulásban akadályozott gyerekek számára nagy lehetőség. Ezeknél a fiataloknál a szóbeli közlés nehézségekbe ütközik, de virtuóz módon beszélnek a színek és formák nyelvén. A szakkör legeredményesebb tagjai többségében cigány származásúak. A mostani kiállításon bemutatásra kerülő János vitéz-illusztrációk alkotói is 13-15 éves cigány gyerekek.
János vitéz illusztráció
Jankovics Marcell írja a rajzokról a kötet előszavában: Irigylem a felnőttekétől eltérő, szürrealista (=tündéri) látásmódjukat, bátorságukat a színek és formák kezelésében, ösztönös ízlésbeli biztonságukat a felületek dekoratív, mégis kifejező kitöltésében, a szabadságukat a témával való bánásmódban. De sajnálom őket azért, amiért ilyen rémisztőnek, nyomasztónak látják a világot, amiért félelmeik ábrázolásához elég mindennapjaikból meríteni.
 
A kiállítás védnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára. A megnyitón köszöntőt mond dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a tárlatot megnyitja Bálványos Huba Munkácsy-díjas grafikusművész.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés