bezár
 

art&design

2011. 03. 01.
Több mint nyolcszáz busó űzi a telet Mohácson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminckét busócsoport több mint nyolcszáz busója űzi a telet az idei mohácsi busójáráson, amely a hagyományos kisfarsanggal kezdődik csütörtökön és “farsangfarkáig”, azaz húshagyó keddig tart.
Hegedűs Emese, a mohácsi polgármesteri hivatal kulturális referense az MTI-nek elmondta: ha az idő is kegyes lesz, 40-50 ezer érdeklődőre számítanak március 3. és 8. között.

A látogatókat 32 busócsoport 842 busója fogadja majd a húszezres Duna-parti településen, ahol minden eddiginél több, harminc helyszínen összesen 75 programmal várják az érdeklődőket.

A karnevál első napja a gyermek kisbusók farsangolásával kezdődik, a szabadtéri színpadon néptáncegyüttesek és busócsoportok szórakoztatják az érdeklődőket.

Pénteken területi német népdaléneklési versenyt, este Söndörgő táncházat rendeznek a Duna Irodaházban, emellett a Kossuth Filmszínházban kiállítás nyílik mohácsi busómaszkfaragók munkáiból. Szombat délelőtt országos népdaléneklési találkozó, busó csoportok bemutatkozása várja az érdeklődőket, majd kezdetét veszi a nemzetközi dudástalálkozó.

Este táncház a Poklade és a Bartina zenekarral, farsangi bál, valamint magyar bál fogadja a Mohácsra látogatókat. Farsangvasárnap délelőtt megkezdődik a busó készülődés a Bödönhajós csoporttal és a Sokadija zenekarral, emellett busómaszkfaragás, délszláv zenei parádé és sokác táncház szórakoztatja a nagyérdeműt.

A busójárás fő napján kora délután a szigeti busók csónakon átkelnek a Dunán, majd busóavatás és felvonulás veszi kezdetét. Ezt követően a Duna-partról vízre bocsátják a farsangi koporsókat, a Széchenyi téren pedig busó körtánc és máglyagyújtás lesz. Az estét sokácbál zárja.

Hétfőn a busók hagyományos házról-házra járását tekinthetik meg a Mohácsra érkezők. Húshagyókedden az idei utolsó farsangolás kezdődik a város utcáin, kora este pedig ismét máglyagyújtás és koporsóégetés lesz a Széchenyi téren. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) "az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára Magyarország vonatkozásában elsőként felvett" mohácsi busójárás hagyománya előtt tisztelegve március 4-én ötezer forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés