bezár
 

art&design

2008. 06. 10.
Csillag a holló árnyékában - egy héttel tovább látható az OSZK kiállítása
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább tart nyitva az Országos Széchényi Könyvtár reneszánsz kiállítása: a Csillag a holló árnyékában című tárlatra június 22-ig várják a látogatókat - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.
 A kiállítás június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján is látogatható lesz, egészen vasárnap hajnali két óráig - közölte Rozs Eszter sajtóreferens.

A Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon alcímet viselő tárlaton az egyházi tárgyú könyvek mellett világi tárgyú kódexek is helyet kaptak. 

Az érdeklődők a kiállításon láthatják először Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriumát, a könyvfestészet egyik XV. századi remekművét, de megtekinthető a 300 körül keletkezett Acaphalos kódex is, amely egy távol-keleti utazást és az ennek során látott népeket, tájakat mutat be. A Nagy Sándor történetét is leíró mű a Biblia után a legolvasottabb kötet volt a maga korában, amelyet akkoriban szinte minden nyelvre lefordítottak, és amelynek a tárlat látogatói a latin nyelvű változatát láthatják.

Egy másik teremben látható Vitéz János ötven hivatalos és hét magánlevele. Hunyadi László és Mátyás nevelője, a Mátyás király kancellárjaként, majd esztergomi érsekként működő politikus jellegzetes jegyzetelési módját hat kötet mutatja be a tárlaton. 

A kiállítás harmadik termében egyebek mellett a Vitéz János portréját is tartalmazó Tribachus kódex, valamint a Hess András által elsőként nyomtatott kötet, a Cronica Hungarorum látható. 

Az egyedülálló gyűjteményt felvonultató tárlat darabjai az OSZK-n kívül a müncheni állami könyvtárból, a salzburgi St. Peter könyvtárból, az osztrák nemzeti bibliotékából és a Vatikáni Könyvtárból érkeztek, de adott kölcsön műveket az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

A Csillag a holló árnyékában című tárlatot a "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat részeként Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a Reneszánsz Év keretében rendezték meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés