bezár
 

art&design

2008. 06. 11.
Múzeumok éjszakája - új kiállítás a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum; az „Amikor kinyílt Ázsia kapuja” című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
Szabó Krisztina tájékoztatása szerint a múzeum új, minden eddiginél látványosabb, interaktív kiállítása a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és múzeumalapító kalandos életét idézi meg. 

A november 29-ig látogatható kiállításon Hopp Ferenc 650 úti emléke látható, megelevenedik a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán, láthatók az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek, peregnek majd a korban oly népszerű sztereo-felvételek, s hallhatók lesznek Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is.

Hopp Ferenc 89 éve, végrendeletében az államra hagyta keleti gyűjteményét. Ez a négyezer darab volt az alapja a mára már 23 ezer tárgyat számláló kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti gyűjteménynek.
 
Azokat, akik június 21-én, a Múzeumok éjszakáján ellátogatnak a múzeumba, az új kiállítás mellett óránként induló tárlatvezetésekkel, keleti teaházzal, játékokkal és koncertekkel is várják a szervezők.

Fellép például a Canlar együttes, amelynek hagyományos török és közel-keleti hangszereket használó zenészei leginkább a török dervisek zenéjéből merítenek. Az Operentzia együttes koncertje mesezenékből, a triphop, a dub és a lounge elemeiből építkezik, a zenekar motorját Bánházi Gábor (hangmérnök, dob) és Domokos Tibor (szintetizátor, vokál) alkotja. Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosának koncertje is színesíti a programot: a zenész saját készítésű, három nyakú fretless gitárján, valamint szitáron és oudon is játszik.

A rendezvény ideje alatt keleti teaház várja a látogatókat, akik az épület homlokzatára elhelyezett óriáskivetítőn Hopp Ferenc Föld körüli utazásain készült fotókat tekinthetnek meg. A Keleti játszóházban pedig az érdeklődők kipróbálhatnak néhány igazi keleti játékot, például az indiai karambolt, a mongol bokacsont játékot, vagy a kínai sakkot, de harcművészeti bemutatókkal egybekötött oktatáson is részt vehetnek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés