bezár
 

art&design

2011. 03. 07.
Londonban látható Picasso rekordáron elkelt képe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészeti aukción valaha kifizetett legmagasabb összegért tavaly elkelt Pablo Picasso-festmény, a Nu au plateau de sculpteur (Akt, zöld levelek és szoborportré) hétfőn mutatkozik be első ízben Nagy-Britanniában a Tate Modern galéria kiállításán.
Az 1932-ben készült festményért tavaly májusban 106,5 millió dollárt (több mint 20 milliárd forintot) fizetett ki egy vásárló a Christie's New York-i árverésén. A magángyűjtő most a Tate Modern kiállítására adta kölcsön a művet, amelyet a múzeum új Picasso-termének Poetry and Dream (Költészet és álom) címet viselő szegletében helyeztek el.

Az Akt, zöld levelek és szoborportré című kép a Picasso múzsája, Marie-Therese Walter ihlette művek közé tartozik. A két világháború közötti korszakból Picasso legfontosabb alkotásai közé sorolják ezeket a műveket - mondta Nicholas Serota, a múzeum igazgatója.

A festő 45 éves korában, 1927-ben ismerte meg az akkor 17 esztendős Waltert, ám felesége, Olga miatt sokáig titokban tartották viszonyukat. A Tate igazgatója szerint Walter alakja felismerhetően csak 1931-32 táján kezdett először megjelenni Picasso képein és szobrain. Az Akt, zöld levelek és szoborportré egyike a mester és múzsája egymás iránti szenvedélyét már nyíltan ábrázoló alkotásoknak.

A festmény a tavaly májusi árverés előtt csaknem hat évtizeden át Sidney és Frances Brody Los Angeles-i magángyűjteményébe tartozott. A képet 1951-ben vásárolták Paul Rosenberg galériatulajdonostól, aki 1936-ban vette meg a művésztől. Az eltelt évtizedek alatt csupán egyszer szerepelt egy gyűjteményes kiállításon 1961-ben, amelyet Picasso 80. születésnapja alakalmából rendeztek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés