bezár
 

art&design

2011. 03. 08.
Ókori villát találtak Assisiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Ferenc városa ókori római villát őrzött. A régészeket is meglepte, hogy Umbriában pompeji freskókat találtak.
Új Pompeji tűnt elő Assisiben - adta hírül a szenzációsnak nevezett ásatást a La Repubblica című napilap internetes oldala.

A városközpontban levő Palazzo Giampe palota pincéjében találtak egy majdnem teljesen egészben megmaradt ókori villát, melyet az első század elsô felére datálnak.

A római domust szerkezetében és díszítésében is rendkívülinek tartják a régészek. Kiváló állapotban maradt fenn a perisztülion (belső udvart körülvevő oszlopsor) négy méter magas márványoszlopokkal és a villa öt helyisége.

Hasonlóan nem szenvedtek kárt a márványszegélyű ablakok, a különösen szép fekete-fehér mozaikpadlók és a szintén rongálódás nélkül megőrzött falak.

Az ezeket díszítő freskók pompeji vörös színe és ábrázolásai a dél-itáliai város épületeiben is látható, úgynevezett harmadik stílust idézik.

A műemlékvédelem egyelőre a villáról készült felvételeket közölte, azt még nem tudni, ki volt a villa tulajdonosa, és hogyan tudott ókori épület rejtőzni Assisi egyik pincéjében. Az ásatásokat 2001-ben indították, azután, hogy a Giampe-palota alagsorában véletlenül antik leletre bukkantak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés