bezár
 

art&design

2011. 03. 08.
Űzték a telet a mohai kormos farsangbúcsúztatón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Évszázados hagyomány szerint űzték a telet, kergették a rosszat és a betegséget a mohaiak a húshagyókeddi kormos farsangbúcsúztató tikverőzésen.
A népemlékezet szerint a török idők óta csaknem minden évben megtartott programra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak: Székesfehérvárról autóbuszokkal, kocsikkal érkeztek a településre a diákok, óvodások és a felnőtt érdeklődők.

Az arcukat jellegzetes álarccal takaró, színes szalagokból összevarrt ruhát viselő, illetve "szómatöröknek" és tojásszedő lánynak öltözött fiatalok az évszázadok alatt kialakult "menetrend" szerint járták ezúttal is végig a falut. Bezörgettek a portákra, beviharzottak a baromfiudvarokba, és ha a háziasszonynak nem sikerült megelőzni őket, begyűjtötték a napi tojástermést.

A riadt baromfikat "termékenységvarázsló" korommal kenték be, amiből persze kijutott a maskarák elől menekülő nőknek is. A kormos kezű had elől nem volt menekvés, jutott a fekete kezű simogatásból öregnek, fiatalnak, gyereknek és felnőttnek, sőt még a falun keresztül hajtó autók utasainak is.

A kormozásért a portáknál "jutalom" járt: frissen sütött fánkkal, üdítővel, kávéval kínálták a tikverőzőket, a tojásszedő "lányok" kosarát pedig kolbásszal, sonkával, tojással rakták meg.

A hagyományos farsangi fánkból jutott a jeles esemény megtekintésére Mohára érkezőknek is, a falu asszonyai őket is megkínálták a szalagos, illatos süteménnyel.

A program befejezését közös rántottalakomával ünnepelték a tikverőzők.
A télkergető, farsangbúcsúztató tikverőzésnek érdekes eleme Mohán a kormozás.

Eredetét mindmáig nem sikerült tudományosan megfejteni, a feltételezések szerint évtizedekkel ezelőtt talán egy mókás kedvű legény akarta kormos kézzel megcirógatni a lányokat. Társainak pedig annyira megtetszett az ötlet, hogy a korom azóta elmaradhatatlan "kelléke" lett a tikverőzésnek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés