bezár
 

art&design

2011. 03. 08.
Elhunyt Rátkai Sándor szegedi papucsos mester
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 98. évében kedden elhunyt Rátkai Sándor szegedi papucsos mester, aki sok éven át egyedüliként készítette Tisza-parti város híres lábbelijét – tájékoztatta Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője az MTI-t.
Az idős mester több mint nyolcvan esztendeig készítette az alacsony sarkú lábbeliket.

Rátkai Sándor 1958-ban a Szakma Kiváló Kisiparosa, 1978-ban az Ipar Kiváló Mestere elismerést kapta meg. 1983-ban a Kiváló Kisiparos aranyfokozatával, 1992-ben pedig a Népművészet Mestere díjjal tüntették ki. 2008-ban pedig ipartestületi tagságának negyvenedik és papucsos pályájának nyolcvanadik évfordulója alkalmából aranygyűrűt kapott.

Egykor több tucatnyi papucsos dolgozott a Tisza-parti városban, az ezredfordulóra azonban csak egy maradt közülük: Rátkai Sándor. A papucsos sokáig nem talált megfelelő utódot, akinek átadhatta volna tudását, a méretes varrott cipőket is készítő Sallay Tibor azonban néhány éve folytatja a hagyományt.

A törököktől itt maradt, alacsony sarkú lábbelit a XIX. században még negyven-ötven mester készítette és árulta a város főterén. A szögedi papucs nem csak egyedisége folytán páratlan. Ez azt jelenti, hogy egy-egy méret egyazon kaptafán készül, és a taposásával válik jobb-, illetőleg ballábassá.

Az esküvőkön a szegedi menyasszony – nemcsak a módos családokban – két párat is kapott a papucsból. Egy hófehéret – ez volt a menyasszonypapucs -, amelynek a fejét búzakalász és búzavirág díszítette, valamint egy pirosat vagy bordót, amely szintén virágdíszt kapott. Ám ennek az “újasszonypapucsnak” a fejét bársonyból – némelyek brokátból vagy plüssből – készítették, és vagy mezei csokrot, vagy rózsákat hímeztettek rá. Akadt olyan papucsfej is, amelyik már eleve díszes brokátból vagy plüssből készült, és a mester csupán arra vigyázott, hogy a rózsák mindkettőn jól láthatók legyenek.

A helybéliek annyira szerették a szegedi papucsot, hogy a fogadalmi templom központi freskóján Szűz Mária is ezt a lábbelit viseli.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés