bezár
 

art&design

2008. 06. 12.
Simon Starling kiállítása a Ludwig Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három madár, hét történet, betoldások és elágazások címmel Simon Starling képzőművész kiállítása látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban péntektől Budapesten.
 A kortárs alkotó kiállítása egy indiai maharadzsa palotaépítésének története köré szövődik; a témába a művész egy torinói kiállításra készülve kezdett bele, amikor egy helyi archívumban rábukkant Indaur maharadzsájának esküvői fényképeire. Ez ösztönözte a történet felgöngyölítésére - mondta a Piringer Patricia, a Ludwig Múzeum sajtóreferense a távirati irodának. 

Így lett a budapesti kiállítás egyik alkotódarabja a művész korábbi kiállításának helyszíne, a híres torinói La Fetta di Polenta, amely egy 1:1 méretű építészeti modell formájában jelenik meg; ennek érdekessége, hogy a gigantikus építménybe ki és be lehet sétálni. 

A maharadzsa palotájához készülő "Megszabadítás temploma" terveihez rajzolt eredeti vázlatok, illetve akvarellek közül majd egy tucatnyit a párizsi Pompidou Központ kölcsönzött a kiállításra. 

A kiállításon látható Starling torinói tárlatáról készült 21 darab saját fotója, Emil Leitner, Eckart Muthesius, a palota építésze és Man Ray archív felvételei, Constantin Brancusi szobrászművésznek, a templom tervezőjének 11 eredeti rajza illetve három darab 450 kilogramm súlyú nonfiguratív márványszobra is.

A augusztus 3-ig látható kiállítás része a maharadzsa életét feldolgozó Hindu síremlék című film három verziója; Richard Eichberg 1938-ban, Fritz Lang 1959-ben készült rendezésében, s a némafilm változat, amelyet Joe May rendezett 1921-ben.

Jasvantrao Holkar (1908-1961), Indaur maharadzsája az 1920-as években tanulmányait Angliában végezte, s európai tartózkodása során beleszeretett a modern művészetbe; megbízta a fiatal német építészt, Eckart Muthesiust (1904-1989), hogy tervezze és építse meg új palotáját Indaurban, Constantin Brancusit (1876-1957), a román származású, Párizsban élő, nemzetközi hírű szobrászművészt pedig arra kérte fel, hogy egy szentélyt tervezzen a palotához. A sajtóreferens elmondása szerint a maharadzsa sosem költözhetett be a palotájába, mert meghalt.

A Budapesten látható kiállítás lehetőséget teremt a látogatóknak arra, hogy létrehozzák saját értelmezésüket, saját történetüket, melyben a Starling által bemutatott elemek akár igen eltérő hangsúlyt is kaphatnak - hangoztatta Piringer Patricia.

A 41 éves, Angliában született Simon Starling a kortárs kiállítások nemzetközileg egyik legelismertebb szereplője, jelentős egyéni és csoportos kiállítások gyakori résztvevője. Jelenleg Berlinben és Koppenhágában él és a frankfurti Städelschule professzora. A budapesti Ludwig Múzeumban megrendezett kiállításával párhuzamosan az idei Sydneyi Biennálén is szerepel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés