bezár
 

art&design

2011. 03. 13.
Ékszerekkel kirakott lenyűgöző indiai baldachin vár árverésre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ritkán látott kincs, egy ékszerekkel kirakott 150 éves indiai baldachin vár árverésre a Sotheby's aukciósháznál; a selyemkárpitért a várakozások szerint akár ötmillió dollárt is megadhatnak a közelgő New York-i liciten.
Baroda maharadzsájának baldachinja az indiai és délkelet-ázsiai remekműveket felsorakoztató aukción kerül kalapács alá március 24-én. A selyemszövet félmillió gyöngyszemmel, gyémántokkal, zafírokkal, rubintokkal és smaragdokkal "hímzett".

A maharadzsa jelentős műpártoló volt - mondta Mary Jo Otsea, a Sotheby's textilrészlegének igazgatója, hozzátéve, hogy ez a darab folytatása az indiai művészet aranykorának a Mughal-korszakból, némi perzsa beütéssel.

A textília 1865-ből származik, akkor rendelte meg Baroda, a mai Gudzsarát állam maharadzsája. Feltételezések szerint a szövetet ajándékba szánták, hogy Mohamed próféta sírját díszítse Medinában.

Baroda akkori maharadzsája, Khande Rao különösen nagy rajongója volt a drágaköveknek, ő volt az, aki 1867-ben megvásárolta a Dél Csillagát, a világ egyik legnagyobb gyémántját.

A kör alakúra szabott szövet egy sorozat darabja, a széria ezen kívül négyszögletű darabokból állt egykor, de már csak kettő maradt fenn. A textilek nem is olyan rég, 2009 márciusában Katarban szerepeltek árverésen, akkor 5,4 millió dollárért keltek el. Tavaly a londoni Victoria és Albert Múzeumban láthatta a nagyközönség a darabokat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés