bezár
 

art&design

2011. 03. 13.
Az agyagkatonák visszatérnek Európába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszatérnek Európába a híres terrakotta hadsereg agyagkatonái, 2013-ban Finnországban a tamperei múzeumban állítják ki a vitézeket.
Már korábban is láthatták az agyagkatonák Finnországban, 1997-ben Lahtiban mutatták be azokat.

A terrakotta hadsereg az első kínai császár, a Kr.e. 221-210 között uralkodó Csin Si-huang (Qin Shi Huang) sírhelyét védő agyagkatonák, lovak, kocsik és zenészek elnevezése. A szobrokat az ókori Hszien (Xian) város közelében, Senhszi (Shaanxi) tartományban helyi földművesek kútásás során fedezték fel 1974 márciusában. A figurák magassága 184-197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben, a legmagasabbak a tábornokok. Az alakok között vannak katonák, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek. A jelenlegi becslések szerint a 3 nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben körülbelül 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval, illetve 150 lovas található - többségük még mindig a föld alatt van betemetve. A hadsereget Csin császárral temették, hogy biztosítsák uralmát a túlvilágon is.

A tamperei múzeum vezetői, valamint a Senhszi-tartomány örökségvédelmi hivatala közt létrejött megállapodás szerint legfeljebb tíz agyagkatonát, valamint néhány, a Csin dinasztia (Kr.e. 221-206) idejéből származó műtárgyat kölcsönöznek ki. A tárlat 2013 májusa és októbere között lesz látogatható Tamperében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés