bezár
 

art&design

2011. 03. 16.
Mikes György könyve ihlette kiállítás Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mikes György How to be an Alien (Anglia papucsban) című könyve által ihletett kiállítás nyílt a brit fővárosban. Az Alien Nation: The art of blending in (Alien Nation: A beolvadás művészete) című tárlat szerdától látható a nyugat-londoni kulturális központ, a Great Western Studios termeiben.
A kiállítás számos neves, Londonban élő képzőművész és író alkotását vonultatja fel, mindegyikük Mikes György (1912-1987) magyar születésű újságíró, humorista világszerte sikert aratott könyvének egy-egy fejezetét, jelenetét, mondatát vagy csak egy szavát vette műve kiindulópontjául. Az alkotások fő témája a bevándorló, az idegen létezése Londonban - mondta el Végh Gyöngyi, a Londoni Magyar Kulturális Központ sajtóreferense szerdán az MTI-nek.

A képzőművészeti és fotókiállításhoz irodalmi és zenei események is kapcsolódnak - az összekötő szál Mikes György, illetve az általa humorosan leírt angol kulturális furcsaságok és az idegen léthez javasolt túlélési stratégiák. Londonban ma is különösen aktuális ez a téma, hiszen a lakosság túlnyomó többsége "idegen bevándorló" - mutatott rá az intézet sajtóreferense.

Végh Gyöngyi szerint azonban mindegy is, hogy bevándorló az ember vagy sem, Londonban a kulturális sokszínűség mindenkit érint. A kiállítás, amely április végéig tart nyitva - ezt a sokszínűséget és a bevándorlóknak azt a nagy családját ünnepli, akik Londont otthonuknak tekintik - mutatott rá.

Mikes György (1912-1987) 1938-ban a Reggel és a 8 Órai Újság című lapok angliai tudósítójaként került Nagy-Britanniába, 1939-től a BBC magyar osztályán dolgozott, majd 1975-től a Szabad Európa Rádió tudósítója lett. 1946-ban jelent meg a How to be an Alien című kötete, amelyet először 1947-ben adtak ki magyarul Anglia papucsban címmel. A könyvet 22 nyelvre fordították le és 39 országban jelent meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Bánkitó, fesztiválemlék
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés