bezár
 

irodalom

2022. 04. 23.
Arany, Csontváry, Weöres, Jókai kéziratai is kalapács alatt
A Múzeum Antikvárium 40. árverésén dedikált kötetekre licitálhat a nagyközönség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arany, Csontváry, Weöres, Jókai kéziratai is kalapács alatt Páratlan aukciós anyaggal jelentkezik a Múzeum Antikvárium 40. árverése. Arany, Berzsenyi, Fekete István, József Attila, Karinthy, Kosztolányi, Madách, Márai, Mészöly, Mikszáth, Molnár Ferenc, Móra, Móricz, Petőfi, Radnóti és Szerb Antal első kiadású, valamint dedikált köteteire licitálhat a nagyközönség április 28-án, a Kossuth Klubban. A négyszázötvennél is több tételt számláló, sokrétű és különleges anyagot a szervezők az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogatták össze, amely magában foglal egy közel ötven tételes avantgárd gyűjteményt is.

A Múzeum Antikvárium 40. árverésén a magyar irodalom kiválóságainak száznál is több első kiadású vagy egy-egy neves írónk által a pályatársainak dedikált kötetére licitálhatnak az érdeklődők április 28-án a Kossuth Klubban vagy az online térben, az Axioart oldalán. Egy-egy szerencsés licitáló hazaviheti Széchenyi István első kiadású köteteit is, vagy éppen 1848-as, illetve reformkori, vadászati, borászati relikviákkal, szakkönyvekkel gazdagodhat.

A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium tavaszi árverésén kalapács alá kerül számos kézirat is – többek között Arany Jánosé, Benczúr Gyuláé, Csontváry Kosztka Tivadaré, Eötvös Józsefé, Feszty Árpádé, Herman Ottóé, Horthy Miklósé, Jókai Móré, Lechner Ödöné, Móra Ferencé és Weöres Sándoré – árulta el Antal Károly, a Múzeum Antikvárium társtulajdonosa, aki azt is elmesélte, hogy az aukció egyik különleges tételéhez, a Jókai Mór által írt kéziratos levélhez milyen anekdota kapcsolódik: a neves író írásban kért helyreigazítást a Pesti Hírlap akkori főszerkesztőjétől, mivel a lapban hosszasan ecsetelték, hogyan talált Jókai egy aranyórát Balatonfüreden, amit egy ifjú hölgynek juttatott vissza. Az író lakonikus levelében tette helyre a dolgokat, mi szerint az aranyórát valójában nem ő találta meg, hanem felesége nővére, aki a talált tárgyat egy fürdő felügyelőjének adta át, és az óra így került vissza jogos tulajdonosához.

A közel ötven tételes avantgárd gyűjtemény iránt érdeklődők az árverésen licitálhatnak Kassák Lajos portréjára, valamint a magyar avantgárd mozgalom meghatározó alakjának több dedikált, illetve első kiadású kötetére is.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 9.) április 28-án 17 órakor.

Az aukció katalógusa itt tekinthető meg.

A Múzeum Antikvárium lehetőséget biztosít a klasszikus vételi és telefonos megbízások számára is, illetve azok, akik az élő közvetítésen szeretnének licitálni, április 27-én 18 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon. Az aukció anyaga megtekinthető 2022. 04. 19. és 04. 27. között hétköznaponként 11:00–17:30-ig, szombaton 10:00–13:30-ig a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum körút 35.).

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés