prae.hu

 

 
új hozzászólás |  hozzászólások fordított időrendben
hozzászólás egy oldalon

Mesék a Hajtündérről
Silver IvyEgyszer volt, hol nem volt, a Műraszta-hegyeken túl élt Silver Ivy vagy Vera vagy Ezüstlány, néha elektró-barbi, elsősorban hajforradalmár. Hazánkban egy olyan "foglalkozás" első fecskéje, amiről az utca embere azt sem tudja eszik-e vagy isszák. Nos, aki póthajat, UV-reagens tincseket vagy akár kevésbé hajnak látszó tárgyat szeretne frizurájában viselni, hozzá bizalommal fordulhat.

prae.hu: Mire utal a név? A bátrak viselete?

Hazánkban kell egyfajta mersz, hogy ilyen frizurát viselj, meg úgy egyáltalán, felvállald az extremitásodat. Ez azért van, mert itthon még kevésbé megszokott az ilyenfajta exhibicionizmus. Viszont egyre toleránsabbak az emberek, a határok kiszélesedése már az öltözködésben is érezhető. Három éve foglalkozom hajtuninggal, azóta sokat javult a helyzet.

prae.hu: Miben gyökerezik ez a műraszta-őrület? Kötődik valahogyan a klasszikus reggae-rasztához?

Nem. Az eredeti raszta egyfajta életfelfogást jelképez; egy mozgalom, amitől az ilyen jellegű divat távol áll. A '90-es évek partiközönségére volt jellemző a színes afrofonás, ami szintén műhajból készült. Inkább onnan fejlődhetett ki ez a trend.

agi2


prae.hu: Pontosan mit csinál a hajtündér?

Aki felkeres, először elmondja az elképzeléseit. Néha elég hajmeresztő összeállításokkal állnak elő, olyankor szívesen adok tanácsot, mi az, ami valóban jól áll, segítek a színválasztásban. A hajat magam szerzem be, előkészítem, majd bele is fonom az illető hajába. A sérült tincsek javításáról is gondoskodom. Ezenkívül rengeteg ötletem van, és szívesen kísérletezem, bár nem a saját hajamon, inkább parókákat alakítok át. Ez olyasmi, mint az "haute couture" a ruhák világában: nem utcai viseletnek készül, inkább az alkotóképesség bemutatása a cél. Az első ilyen próbálkozásom egy türkizkék parókából kialakított hableányhaj, smaragdzöld tincsekkel, kék műrasztákkal és festett kagylókkal díszítve. Nemsokára folytatása is lesz, bár míg egy ember hajába kb. 100 rasztatincs kerül, addig a parókában akár 150 is lehet, ezért az egyéb díszítőelemek felhelyezésével együtt sokkal több időt vesz igénybe.

ivy3


prae.hu: Milyen frizurát szeretnének általában az emberek?

Műrasztákat különböző színösszeállításokban. Csinálok pl. átmenetes tincseket, különleges kompozíciókat. A fiatalabb korosztályból általában úgy kérik a feltűnően színes tincseket, hogy az iskolában el tudják rejteni a természetesebb alá. De van aki bevállalta a tűz színeit – piros; narancs; citromsárga – vagy az öt különböző árnyalatú lilából készült hajat. A rasztákon kívül, ha valakinek van új ötlete, amit még nem csináltam azelőtt, azt az első alkalommal ingyen készítem el. Így jött a hajhosszabbítás, valamint a vendégtincsek – különféle neonszínekben, némelyik UV-reagens is. Régebben ragasztással helyeztem a frizurába őket, ma már gyűrűzöm, ez sokkal könnyebben kezelhető. Volt már kísérletezős vevőm, aki csöveket szeretett volna a hajába fonatni, de mivel az a súlya miatt egészségtelen, inkább a habszivacs-tincseknél maradtunk. Fontos, hogy az anyag könnyű legyen, hozzá kell edzeni a hajat a komolyabb megerőltetéshez.

arden_logo


prae.hu: Kik vállalják be?

A legjellemzőbb korosztály a 16-20 közöttiek. Van egy szűkebb, idősebb réteg, de 35 évesnél idősebb még nem jelentkezett. Itthon általában 20 év felett konszolidálódnak az emberek, külföldön ez az időkorlát 5-10 évvel kitolódik. A megrendelők 95 százalékban valamilyen underground zenei szubkultúra tagjai: főleg industrial, punk, de volt már metal-rajongó és olyan is, aki teljesen véletlenül akadt a honlapomra, bár nem sorolható egyik kategóriába sem.

prae.hu: Mi a Te történeted?

Érettségi után Londonban éltem egy évig. Akkoriban inkább a goth zenei underground híve voltam, nem vonzott az efféle hajviselet. Egyszer sorbanállás közben megfigyeltem az előttem álló lány frizuráját: színes műrasztája volt, amibe apró játék-ceruzahegyezők voltak belefonva. Azt gondoltam: basszus, ezek mindent a hajukba raknak! De a londoni underground partiéletre ez nagyon is jellemző volt, és mivel sokat mozogtam benne, szép lassan nekem is megtetszett; persze hegyezők meg miegymás nélkül.

ivy2


prae.hu: Hogyan született a hazai Hajtündér?

Itthon akkor még nem volt divat a színes műraszta. Először afrofonásra alkalmas műhajból készítettem tincseket, de az nem volt megfelelő erre a célra. Külföldi oldalakról próbáltam információkat gyűjteni, mert Magyarországon előttem senki nem foglalkozott ezek készítésével. Ennek a "hajágazatnak" külön szakszótára van, eleinte nehéz volt megérteni és megszokni. Egy londoni látogatás alkalmával sikerült beszereznem azt a fajta szintetikus hajat, ami azóta is bevált. Az első néhány próbálkozás között volt egy ezüst rasztafrizura, amit bulikon kívül az ld50.hu egyik modellgalériájában is viseltem. Ezután kezdtek felkeresni, akik hasonló hajat szerettek volna. Eleinte csak közeli barátoknak készítettem rasztát, míg végül beindult a "tömeggyártás".

kagero3


prae.hu: Térjünk vissza a ceruzahegyezős történetre. Mi számít vadnak?

Magyarországon egyelőre a színekkel operálnak, de lassan ide is betörnek a különlegességek, pl. nemezelt gyapjúból készült raszták, műanyag csövek, cyberloxok, foam (könnyű szivacsszerű anyag), stb. Ezek Londonban mind megszokottnak számítanak. Amik még ott sem, azok a pompomok, a habszivacsvirágok, a raffiából készült haj, és láttam egy srácot, aki legofigurákat viselt a fején, de még lehetne sorolni. Van erre kinn egy külön szalon, ami extrém frizurák készítésére szakosodott. Ugyanez a társaság Tokióban is nyitott már egy üzletet. Ez a két város az extrém viseletek melegágya, az utca embere toleráns az effajta exhibicionizmussal szemben. Ha Londonban járok, néha én is csak tátott szájjal bámulok, és némelyik frizurával kapcsolatban felmerül bennem a kérdés: hogyan tartják karban?

prae.hu: Merni vagy nem merni?

Merni, egyértelműen. Persze, a fiatalok lázadnak. Viszont sokaknál ez már egy kialakult, évek alatt kifejlődött stílus, amit el kellene fogadni legalább annyira, hogy nem bámulják meg tátott szájjal az utcán és nem fotózzák mobillal.

gloria13A képekért köszönet a www.dare2wear.hu-nak.

 
csatlakozott:
2018. 01. 19. 07:57
hozzászólások száma: 1
hozzászólás ideje: 2018. 01. 19. 08:03#4
The classic won`t never be out of the fashion, I always keep in mind. The vintage style is one of them, especially the vintage styles of 1950s. Most of women asked for independence and freedom, and they went out elegantly to earn their life without the neglect of beauty. If you ask me who could be the typical of vintage styles of 50s, the sexy Marilyn Monroe and elegant Audrey Hepburn won`t be forgotten by us. You are not the only one who will choose vintage hairstyles, there are many nowadays famous star like Taylor Swift will also prefer the vintage 50s hairstyles. In this passage, I will show you 15 vintage gorgeous 50s hairstyles, just choose one and be elegant!!  

 

csatlakozott:
2017. 08. 29. 09:38
hozzászólások száma: 2
hozzászólás ideje: 2017. 08. 29. 09:42#3
To prevent thin and delicate hair, protective styling should be an important part of your healthy hair schedule. One of the best ways to protect your natural hair is to use deep wave human braiding hair.This will give you the style and length you long for.Decided for users of all ages and complexions, the different types of deep wave human braiding hair available in the market, such as human hair for braiding wet and wavy, can go a long way to improve the personality of an individual. Rebecca Fashion braid offers a perfect solution 
to all hair and styling problems.


https://wholesale.rebeccafashion.com/product/Rebecca-Synthetic-Hair-Twist-Crochet-Braids-2pcs_654.html

csatlakozott:
2017. 08. 29. 09:38
hozzászólások száma: 2
hozzászólás ideje: 2017. 08. 29. 09:40#2
To prevent thin and delicate hair, protective styling should be an important part of your healthy hair schedule. One of the best ways to protect your natural hair is to use [url=https://www.rebeccafashion.com/blog/A-Perfect-Protective-Style-Solution-With-Deep-Wave-Human-Braiding-Hair/]deep wave human braiding hair[/url].This will give you the style and length you long for.Decided for users of all ages and complexions, the different types of deep wave human braiding hair available in the market, such as [url=https://www.rebeccafashion.com/blog/A-Perfect-Protective-Style-Solution-With-Deep-Wave-Human-Braiding-Hair/]human hair for braiding wet and wavy[/url], can go a long way to improve the personality of an individual. Rebecca Fashion braid offers a perfect solution 
to all hair and styling problems.

https://wholesale.rebeccafashion.com/product/Rebecca-Synthetic-Hair-Twist-Crochet-Braids-2pcs_654.html

csatlakozott:
2007. 01. 09. 16:27
hozzászólások száma: 9
hozzászólás ideje: 2007. 04. 08. 17:57#1
Végre...!!!Már bejöhetne ez a fajta "bevállalás"itthon is.Én 41 vagyok és 15 éves korom óta vállalom extrém stilusomat:fura hajak/melyeket magam készitek/tetkók/arcon is/piercingek...Persze én is nyugaton éltem /németben nőttem fel/és mint képzőművész nem kell alkalmazkodnom.
De még igy is zavar sokak hhozzáállása itthon ami egyszerűen sokszor sértő....
Kösz ezt a cikket!


Szólj hozzá!

Cím:
(nem kötelező)
Hozzászólás:


Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05