2008
2008/2

tartalom:

Szülőtalálkozó a főiskolán
Pálfi Zoltán ,  Fejes Gabriella

A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete (www.macie.hu) és a Fülimplantáltak Egyesülete közös szervezésében április 12-én szülõklubot tartottunk a fõiskola Damjanich utcai épületében, és az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztõ Módszertani Központ helyiségeiben. Amíg a szülõk elõadásokat hallgattak, a gyermekeiket fõiskolai hallgatók foglalkoztatták és szórakoztatták.

Vendégünk volt dr. Kiss Zsuzsanna fül-orr-gége szakorvos, a SOTE Szigony utcai klinikájának munkatársa, a klinika cochleáris implantációs munkacsoportjának tagja. Kiss doktornõ elsõsorban a betegek kiválasztásában vesz részt. Hangsúlyozta a korai diagnózis, az idõben elkezdett korai fejlesztés fontosságát, és azt, hogy minél korábban történik meg a mûtét (természetesen indokolt esetben), annál jobb eredmények várhatók a hallás- és beszédfejlõdés tekintetében. Elõadásában a cochleáris implantáció mûtéti, orvosi vonatkozásait mutatta be. Ismertette a kiválasztás folyamatát (ebben a folyamatban kiemelte a gyógypedagógus szerepét), hogy milyen vizsgálatok szükségesek a mûtéthez, hogyan zajlik az operáció, milyen problémák, szövõdmények léphetnek fel a mûtét alatt és közben. Szerencsére ritkán fordulnak elõ komplikációk és azok szinte mindig korrigálhatók. Elmondta, hogy a klinikán történt közel 300 páciensen végrehajtott beavatkozás egyikénél sem lépett fel komoly probléma.

Számos kérdés merült föl a szülõk részérõl. A már implantált gyermekek szüleit a kétoldali implantátum lehetõsége foglalkoztatta leginkább. Dr. Kiss Zsuzsa kifejtette, hogy a külföldi szakirodalomban legalább annyi támogatottságot lehet találni a kétoldali implantáció mellett, mint ellene, és jelenleg még nem állnak rendelkezésre olyan vizsgálatok, amelyek egyértelmûen megmutatnák, hogy a bilaterális implantálás az elõnyösebb. Emellett kiemelte, hogy a kétoldali implantálás olyan megnövekedett költségekkel járna, amelyet az OEP egyelõre nem tudna finanszírozni.

A második elõadó Oláh Zsolt volt, a Victofon Kft. szakembere. A Victofon Kft. forgalmazza Magyarországon a MED-EL cochleáris implantátumokat. A MED-EL nemcsak cochleáris implantátumokat készít, hanem középfül implantátumokat, és kombinált rendszereket is. A CI kivételével az OEP nem támogatja ezeket a rendszereket, pedig számos hallássérültnek biztosítanának jobb hallást. Oláh Zsolt bemutatta a MED-EL legújabb implantátumait és beszédprocesszorait. Legújabb implantátumaik a PULSAR és a SONATA. Ezek az implantátumok teljesítményeikben nagyon hasonlítanak egymáshoz, de a PULSAR-t kerámiaházas, aminek az az elõnye, hogy szövetbarát, a SONATA titániumházas, ami a gyerekeknél jobb illeszkedést tesz lehetõvé. Ezekhez az implantátumokhoz más-más beszédprocesszor tartozik.

Oláh Zsolt részletezte a szülõknek a processzorbeállítás folyamatát is. A mûtétet követõ 4-6. héten helyezik fel a CI külsõ egységét, és ekkor történik meg az elsõ beállítás. A processzorbeállítások során mindig figyelembe kell venni a gyermek életkorát, mentális fejlettségét és a beállítás módszerét ennek megfelelõen kell kiválasztani. Ebben a folyamatban nagyon fontos szerepet tölt be a gyógypedagógus, aki egyrészt felkészíti a gyermeket a processzor-beállításokra, másrészt a beállításokon irányítja a gyerek hallási figyelmét a megfelelõ módszerekkel. A beállítás folyamata az elektromos komfortküszöb csatornánkénti beállításával kezdõdik, ezzel az eljárással a gyermek fokozatosan adaptálódik a hanghoz, azaz elkerülhetõ a nagy intenzitású hangok okozta kellemetlenség. A cél annak a felsõ határnak a megtalálása. Ami erõs, hangos, de még nem kellemetlen. A beállítás végén mindig kontrollálni kell a hallást a Ling hangteszttel, különbözõ erõsségû beszédhangokkal, valamint különbözõ frekvenciájú hangszerekkel.

Az Amplifon Kft. képviseletében Fazekas Richárd tartott elõadást. Az Amplifon Kft. a Magyarországon ugyancsak elterjedt Nucleus típusú implan- tátumok forgalmazója. A cochleáris implantátumok mellett a gyártó cég (Cochlear) ún. BAHAkészülékeket is gyárt, amelyek a hangvezetéses problémákat orvosolják nagyon jó eredménnyel. A cég megbízottja a Cochlear legújabb termékvonalát, a Freedom rendszert mutatta be. Beszédprocesszoruk a mindennapos helyzetekben felmerülõ problémákat is hivatott megoldani: csepp- és izzadtságálló, speciális iránymikrofonjai pedig lehetõvé teszik, hogy zajos környezetben is jól hallják az érintettek a beszélõtársukat.

Az elõadások idején a gyerekek aktívan tevékenykedhettek. Volt zacskóbáb készítés, gyurmázás, rajzolás, ragasztás, színezés. Ezen kívül a mozgékonyabbak akadálypályán ügyesedhettek, és kimehettek a Korai Fejlesztõ Központ udvarára, ahol volt motorozás, biciklizés, futkározás, ugrándozás. Azt hiszem, hogy mindenki jól érezte magát.

Köszönet az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztõ Módszertani Központ vezetõjének, és munkatársainak, hogy segítették a szülõtalálkozó megszervezését, és helyiséget, teret biztosítottak a rendezvénynek, a fõiskolai hallgatóknak áldozatos munkájukért, valamint az elõadóknak, hogy tartalmat adtak a napnak.

2008/2
Év: 2008
Szám: 2
Impresszum
Kommentek: 0

előző év 2008 következő év

2008/1
2008/1

2008/2
2008/2

2008/3
2008/3

2008/4
2008/4

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05