2009
2009/1

tartalom:

Magyar sikerek a Speciális Olimpián
Raskoványiné Babochay Edit

2009. 02. 07–13. között Amerikában, Idaho állam fõvárosában Boise-ban rendezték meg a IX. Speciális Olimpiát, a Téli Világjátékokat.

A tanulásban vagy értelmileg akadályozott emberek legmagasabb szintű versenye ez az esemény. A világ minden tájáról 3000 sportoló érkezett a nemes versengésre.

A 37 sportolóból, és a kísérõkbõl álló magyar delegáció az alábbi öt szakágban nevezett: Hófutás, alpesi sí, gyorskorcsolya, műkorcsolya, padlóhoki.

A fiatalok és felkészítõik több éves kemény munkájának eredményeképpen összesen 6 arany, 11 ezüst, 12 bronzérmet gyűjtöttek össze a havas, jeges versenyszámokban.

Azok számára, akik nem járatosak ezekben szakágakban, apró magyarázat lehet szükséges a fenti sportágakhoz. Természetesen aprólékosan kidolgozott szabályok vannak minden szakágban, de ezek ismertetése, a szaknyelv használata most nem cél.

Hófutás: A sportoló lábán egy "óriási talppal" – hódeszkával – megpróbálja minél gyorsabban lefutni a kijelölt, hóval borított sík területen az adott távot. A különbözõ, rövidebb és hosszabb távok közül egy sportoló több távon is indulhat. Gulner Dalma 400 méteren, 800 méteren egyaránt aranyérmet szerzett.

Alpesi sí: Különbözõ nehézségi fokú pályákon kell a kapuk által kijelölt útvonalon lesiklani. Itt is több versenyszánban nevezhetõ egy-egy sportoló.

Gyorskorcsolya: Különbözõ hosszúságú távokat kell a lehetõ leggyorsabban megtenni. Itt is több számban nevezhetõ egy-egy személy. Szabó Lilla / 111 méteren, Szirmai Orsolya 333 méteren lett aranyérmes.

Padlóhoki: A jégkorong adaptálása a speciális helyzetnek megfelelõen. Mivel egyszerre a korcsolyázás és a csapatjáték túl veszélyes lenne, így ezt a sportot nem jégen, hanem padlón, parkettán játszák. A sportolók kezükben egy egyenes végû bottal megpróbálnak bejuttatni egy speciális lyukas karikát az ellenfél kapujába. A posztok megegyeznek a jégkorongozók posztjaival. A magyar padlóhoki csapat aranyéremmel tért haza.

Műkorcsolya: A verseny két részbõl áll. A "kötelezõ gyakorlatokban" meghatározott elemeket kell bemutatni, zenei kíséret nélkül. A "zenés kûrben" szerepelnie kell meghatározott elemeknek is, de a versenyzõnek egy összefüggõ, a zenéhez igazodó betanult koreográfiát kell elõadni, lehetõleg a zenéhez illõ kûrruhában. Mindkét gyakorlat során a zsűri pontozza a teljesítményt, majd a két pontszám együttese adja a végeredményt. Létezik egyéni férfi, nõi, páros, és jégtánc kategória, mindegyikben különbözõ nehézségi szintek vannak. A magyar csapat csak nõi és férfi egyéni számokban indult, különbözõ szinteken. Árok Csaba kaposvári versenyzõ, férfi egyéni versenyben szerezte meg Magyarország elsõ aranyérmét a Világjátékokon.

Csaba magyaros kűrzenéjével, magyaros ruhájában nemcsak a zsűrit, a nézõket is elkápráztatva vált a közönség kedvencévé.

Bár mindegyik csapattagnak megvan a saját története, kérem, engedjék meg, hogy e cikk írójaként néhány személyes élményemet is megosszam Önökkel: Lehetõségem nyílt egy kaposvári olimpikon; Árok Csaba életébe – felkészítõ tanárként – közelrõl is belelátni, belefolyni. Sok-sok éves kitartó, szorgalmas munka, sok nevetés, izgalom, gyakorlás vezetett odáig, hogy az országos versenyek legjobbikaként, a mûkorcsolya szakágban egyetlen vidékiként, kivívta magának az indulás jogát. Sajnos nem lehettem jelen ezen az eseményen, de a kísérõ szakedzõk tájékoztatásaiból, és az internet segítségével követtem az eseményeket. Fantasztikus volt látni, ahogyan a magyar delegáció bevonul a nyitóünnepségre. Aztán vártam, izgultam, végül február 11-én éjfél után öt perccel (ott 16 óra volt) csörgött a telefonom. Amerikából jött a hívás, a két szakedzõ közül Vass Mária hívott "Megvan!! Megcsinálta!! Csabi megszerezte a magyar csapat elsõ aranyérmét! Itt mindenki sír!!"

Két perc múlva újabb telefonhívás, most Kelemen Zsuzsanna szakedzõtõl: "Az elõbb még nem tudtam beszélni a sírástól. Nem hiszem el! Köszönjük Csabinak!"

Csabika csak ennyit tudott mondani: "Csókolom, megnyertem!"

Azt az érzést, amit ekkor éreztem, nem igazán tudom leírni, még soha nem éreztem ilyent, de nagyon jó.

Büszke vagyok Csabira, de büszkék lehetnek a szülõk is, akik elmondhatják, hogy 2009-ben az ikreik közül az egyik érettségizik, a másik pedig megnyerte a Speciális Olimpiát Amerikában.

Szép volt Csabi!

Az olimpiai válogatott február 16-án ért haza, a Ferihegyi repülõtéren méltó fogadtatásban részesültek.

Árok Csaba

2009/1
Év: 2009
Szám: 1
Impresszum
Kommentek: 0

előző év 2009 következő év

2009/1
2009/1

2009/2-3
2009/2-3

2009/4
2009/4

2009/5
2009/5

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05