2010
2010/3

tartalom:

Boldog lelkek tánca
Benczúr Miklósné

Boldog lelkek táncaJúnius 15-én délután öt órakor ünneplõ tömeggel telt meg a Millenáris Park színházterme. A gyülekezõ nézõközönség megtöltötte a színháztermet, annak minden elképzelhetõ ülõ- és állóhelyét. A nézők kíváncsian várták azt a meglepetésprogramot, amit a "Mozgásjavító Gyermek és Ifjúsági Központ" tanárai és tanulói köszönetképpen összeállítottak mindazoknak, akik elõsegítették az intézmény új "épületeinek" elkészültét. Az eseményre a meghívott tanárok, szülõk és nem utolsósorban az építtetõk és az építõk jelentek meg a zsúfolásig megtelt teremben. Már meglepetés volt a bejáratnál a kézbe adott "mozgásjavítós" csomag, amelyben megismerhették a résztvevõk az iskola életében szerepet játszott eddigi épületeinek fényképeit, az ún. "Házak"-at, és az intézmény funkcióit bemutató színes, tartalmas prospektusokat, szakmai anyagokat. A mozgáskorlátozott gyermekek szolgálatában álló fényképes történeti összefoglalás a 110 év épületeit és az új, 2009 őszén átadott új épület képeit és funkcióit mutatta be. "Csillag Katalin és Gunther Zsolt, Antony J. Gall építészek funkcionális szempontból a lehetõ legtisztább és legmodernebb építészeti megoldást választották a történelmi múlt és a jelen összekapcsolására" a mozgáskorlátozott gyermekek és fiatalok korszerû, minden igényt kielégítõ ellátásához – írja az ismertetõ. Az új épületegyüttesrõl és annak ünnepélyes átadásáról a GYOSZE 2010. XXXVIII. Évfolyam 1. számában már megemlékeztünk. Beszámolónkban az intézmény tanulóinak "köszönet-mûsoráról" adunk rövid hírt.

Az iskola diákjai közel két órás műsorukkal köszönték meg új iskolájukat. A műsorban részletek hangzottak el Gluck "Boldog lelkek tánca" című zeneművéből és a szervezők, nagyon jó érzékkel, ezt a címet adták a műsoruknak is. "Boldog lelkek tánca", nem is lehetett volna jobb címet kitalálni a programra! A színpadon folyamatos eseménysor zajlott megállás nélkül. A diákok énekeltek, szavaltak, táncoltak közel két órán át.
Fotó: Teknős Miklós
Hang- és fényeffektusokkal kisérték a műsorszámokat, amelyben táncosok, énekesek, színjátszók szerepeltek egyénileg, párban vagy csoportosan. Álmok és valóság váltakozott a műsorszámokban, a reneszánsz jelenettől Dzsuang Dszi álmáig, az egyéni és a páros, illetve a csoportos tánc kompozíciókig. Minden esetben nívós produkciókat láttunk valóban boldog és nevetõ gyermekarcokkal.

A kerekesszékes táncok vagy a görlabda meccs színpadi bemutatása mind a jókedvű mozgalmas gyermek-életet mutatta be köszönetképpen az építtetõknek. Az építõk után már a diákoké volt a terep és most õk bizonyították, hogy megérdemelték az új épületet. De nemcsak a gyerekek, hanem az õket betanító pedagógusok is bizonyítottak.

Fotó: Teknős MiklósNekünk, kívülállóknak kell köszönetet mondani az iskolának, a tanároknak, hogy megismerhettük ezeket a produkciókat és a produkciók mögötti gyermekeket. Köszönjük a műsor szervezõjének, Kaszás Villõ tanárnõnek, az énekeket betanító Tófalvi Szilviának és a táncos számok vezetõjének, Tajthy Katalinnak a munkáját, illetve mindazoknak, akiknek szerepük volt e csodálatos műsor létrejöttében.

Köszönjük Nádas Pál igazgató úrnak, hogy a Boldog lelkek táncával bepillantást engedett a Mozgásjavító Gyermek és Ifjúsági Központ munkájába. Az iskola, ebben a korszerű környezetben valóban esély a jobb és igazabb felnõtté válásra. Új falak között korszerű folytatása a 110 évvel ezelőtt megkezdett munkának, amelyet Rothfeld Richárd "A haladás útja" címû elõadásában 1902-ben úgy fogalmazott meg, hogy "gondoskodnunk kell feleinkrõl". Azóta ez az intézmény folyamatosan ezt teszi, egyre korszerûbb és szakszerűbb körülmények között.

A "Legyetek jók, ha tudtok" című dalt az összes diák és az egész közönség lelkesen, együtt énekelte.

Minden ott lévő néző nevében köszönjük az iskolának, a szervezőknek és minden diáknak ezt a színvonalas mûsort, és egyben kívánjuk minden gyógypedagógusnak és szülõnek egyaránt, hogy ilyen élményben legyen része!
Fotó: Teknős Miklós

A fényképeket készítette: Teknős Miklós
 

2010/3
Év: 2010
Szám: 3
Impresszum
Kommentek: 0

előző év 2010 következő év

2010/1
2010/1

2010/2
2010/2

2010/3
2010/3

2010/4
2010/4

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05