Világ Igaza posztumusz kitüntetésben részesült a Bárczi GusztávVilág Igaza posztumusz kitüntetésben részesült a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar névadója. Izrael egyik legmagasabb, nem zsidóknak adható kitüntetését azok kaphatják, akik életük kockáztatásával mentették zsidó embertársaikat a holokauszt ideje alatt.
2017. 06. 08. 07:14

Izrael Állam nagykövete, Yossi Amrani 2017. április 27-én, a Belügyminisztérium Márvány aulájában adta át a Yad Vasem 2016-os Világ Igaza kitüntetéseit.

"Mindenkinek van neve: az áldozatoknak éppúgy, mint a bűnösöknek. Lélek viszont nem jutott egyformán mindenkinek. A mai napon azon keveseket ünnepeljük, akik mertek kockáztatni, és lelkiismeretük, lelkük által vezérelve mentették embertársaikat" – fogalmazott köszöntőjében a nagykövet.

Az eseményhez kapcsolódóan több mint húsz éve a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hazánk belügyminisztere Bátorságért érdemjelben is részesíti. Pintér Sándor az idei kitüntetettekről szólva kiemelte: "Ők tudták és bizonyították, hogy az emberi életet nem a törvényi rendelkezések miatt kötelességünk védeni. Ők tudták és bizonyították, hogy származásuk, vallási meggyőződésük alapján nem lehet kirekeszteni embereket".

1944. október 7-én német katonák szállták meg a kisújszállási Gyógypedagógiai Intézetet és elrendelték azonnali kiürítését. Az intézet két tanára, Essősy József és Zékány István – akik ugyancsak megkapták a posztumusz kitüntetést –, a 93 növendékkel felutazott Budapestre, az Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézetbe, ahol az intézetigazgató segítségét kérték. Bárczi Gusztáv, az Állami Gyógypedagógiai Intézet igazgatója éppen megegyezett Langlet Valdemarral, a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőjével arról, hogy a nevelőintézet befogad és bújtat 60 zsidó gyermeket. Nagy ötlete az volt, hogy a kisújszállási nevelők segítségével együtt foglalkoznak a bújtatott zsidó gyermekekkel és a befogadott 93 fogyatékos gyermekkel. Az akkor történtekről, valamint a gyermekek hétköznapjairól Essősy József emlékirataiban számolt be.

Bárczi Gusztáv posztumusz kitüntetését unokája, Szegeczky Dezső vette át. Az ünnepségen Izrael Állam magyarországi nagykövetségének meghívására részt vett Zászkaliczky Péter dékán és a kar tíz hallgatója is.

Forrás: ELTE

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05