Értelmi sérült és autista személyek alternatív turizmusa – lehetőségből valóság?Az Autisták Országos Szövetsége által 2009-ben végzett felmérés szerint az autista gyermeket nevelő családok közel kétharmada több éve nem volt nyaralni. A helyzet megoldására 2009 nyarán civil szervezetek összefogásával program indult az autista és értelmi sérült, ill. halmozottan fogyatékos emberek és családjaik turisztikai lehetőségeinek megteremtésére. A projekt eredményeképpen az ország 3 helyszínén várják az érintett családokat turisztikai szolgáltatásokkal az autista majorságokban.
2009. 07. 28. 11:47

Ismert tény, hogy autista vagy súlyosan értelmi sérült emberek családjai, amennyiben fogyatékos családtagjukkal együtt érkeznek, nem szívesen látott vendégek a turizmusban. A szállodák, panziók, kempingek, egyéb vendéglátóhelyek félnek a fogyatékos emberektől, nem ismerik őket, másrészt a családok sem szívesen teszik ki magukat és fogyatékos gyermeküket bámuló tekinteteknek, megkülönböztetésnek. Sokszor nehezíti a helyzetet, hogy a családoknak nincs pénzük nyaralásra.

A helyzeten az sem változtat, hogy egyre több a fizikailag akadálymentes hotel, hiszen a rámpák, liftek és a látássérülteknek készült vezetősávok nem segítik az autista vagy értelmi sérült vendégeket. Mi tehát a megoldás?

Megoldást jelenthet, hogy az autista majorságok turisztikai szolgáltatásokat indítanak 2009. őszétől. Három civil szervezet, a Napsugár ’67 Alapítvány, a Szimbiózis Alapítvány és az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete új szolgáltatása lehetővé teszi, hogy az érintett családok az autista majorságokban kiépített, jól felszerelt vendégházakban nyaralhassanak. A szolgáltatások a festői szépségű Mátrában Gyöngyöspatán, a Csókakői vár melletti Autifarmon és a Miskolc-Tapolcához közeli Baráthegyi Majorságban találhatók. A szakképzett ellátó személyzet révén lehetőség van a fogyatékos családtag nyaralásának megoldására akár a család nélkül is, hiszen így a szülők külön is tudnak nyaralni, pihenni. A majorságok komplett turisztikai szolgáltatást kínálnak, hiszen lovaglás, kézműves foglalkozások, túrázási lehetőség, pihenőparkok, biokertészet, játszótér és jól felszerelt szobák is színesítik a kínálatot, de természetesen elérhetők a környékben található turisztikai lehetőségek (gyógyfürdők, múzeumok, műemlékek stb.) is.

A turisztikai szolgáltatások kidolgozását az Autisták Országos Szövetsége és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta.

A szolgáltatásokról további információ az Autisták Országos Szövetségénél (www.esoember.hu) kapható.

 
Autisták Országos Szövetsége

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05