Pszichológiai kutatás az autizmusrólAz Autizmus Alapítvány és az ELTE Kognitív Pszichológia Tanszéke egy pszicológiai kutatáshoz kéri vállalkozó kedvű önkéntesek segítségét. A tudományos kutatás célja, hogy jobban meg lehessen érteni az autizmust. Alább olvashatóak a részletek és az elérhetőségek.
2008. 12. 01. 15:18

Kedves Barátunk!

Egy tudományos kutatáshoz kérjük a segítségedet: egy pszichológiai kutatáshoz, amelynek az a célja, hogy jobban megértsük az autizmust. (Az autizmus egy sajátos emberi idegrendszeri fejlődési zavar, amely egész életén keresztül végigkíséri azt, aki ezzel a problémával küzd. Az autizmussal élő emberek sajátos, néha furcsa viselkedéseket mutatnak társas helyzetekben, másként kommunikálnak, mint az egészséges emberek, és másként szerveződik az érdeklődésük is – ezzel együtt azonban nagyon sokan közülük ép, vagy akár kifejezetten kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkeznek.)

Elég sokat tudunk már az autizmus pszichológiai jellegzetességeiről, de nagyon sok ponton finomításra szorulnak az ismereteink. Minket ebben a kutatásban is ilyen "finomabb" kérdések érdekelnek, elsősorban az, mennyire stabil, illetve mennyi ingadozást mutat az autizmusban megfigyelhető sajátos képességmintázat.

Arra kérünk, ha kedvet érzel, vegyél részt ebben a kutatásban, mint az egészséges kontrollcsoport tagja – a kontrollcsoport arra szolgál, hogy szét tudjuk majd válogatni, hogy mindabból, amit mérünk, mi valóban az autizmus jellemzője, s mi az, ami általában is jellemzi az embereket.

A vizsgálatok egyszerű pszichológiai tesztekből állnak, amelyek teljesen ártalmatlanok, és az intelligencia, az emlékezet, a nyelv, a problémamegoldás, a társas megértés képességeinek különféle jellemzőit mérik – semmiféle igazán személyes információhoz nem jutunk ezek által. (Olyan képességek ezek, amelyek autizmusban többé-kevésbé másként működnek, mint egészséges embereknél. A kutatásról némi további információt az OTKA61615.googlepages.com oldalon is találhatsz!)

Ha vállalod a részvételt, 6 alkalommal szeretnénk dolgozni veled, ez egyenként kb. 1,5 órát jelent. A vizsgálatokat az Autizmus Alapítványnál dolgozó kollégáinkkal végezzük az Alapítvány 8. kerület Delej utcai ambulanciáján, ide kellene majd mindig bejönnöd (ez a Nagyvárad tértől 5-10 perc sétára található).

Ha érdekel a részvétel – aminek természetesen nagyon örülnénk –, hívd fel Batta Barbara pszichológus kutatót a 06 20 222 88 16-os telefonszámon, vagy küldj neki e-mailt a battab@gmail.com címre – ő szívesen elmondja neked a részleteket.

Ha részt veszel a kutatásban, idődet és segítségedet egy külön erre az alkalomra készített pólóval viszonozzuk…


Köszönjük!

Batta Barbara és Győri Miklós

kutató pszichológusok

Autizmus Alapítvány és ELTE Kognitív Pszichológia Tanszék
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05