Olvasáskutatás az MTA-n – Várják a jelentkezőket!A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében zajló vizsgálatsorozathoz kérjük a segítségét. Kutatócsoportunk több mint 10 éve foglalkozik a nyelvi fejlődés, kiemelten az olvasás kutatásával. Jelen vizsgálattal a szófelismerési nehézségek idegrendszeri hátterét kívánjuk megismerni.
2013. 08. 14. 16:05

Tisztelt Résztvevő!

A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében zajló vizsgálatsorozathoz kérjük a segítségét. Kutatócsoportunk több mint 10 éve foglalkozik a nyelvi fejlődés, kiemelten az olvasás kutatásával. Jelen vizsgálattal a szófelismerési nehézségek idegrendszeri hátterét kívánjuk megismerni.

A RÉSZVÉTEL FELTÉTELE

Olyan nagykorú, érettségizett lányok/fiatalasszonyok jelentkezését várjuk, akiket általános iskolás korukban diszlexiásként diagnosztizáltak olvasási és/vagy helyesírási nehézségeik miatt.

A VIZSGÁLAT MENETE

A vizsgálat kutatócsoportunk EEG-mérésekre fenntartott laborjában, teljes egészében számítógépen zajlik, képzett asszisztens közreműködésével. A vizsgálat során a résztvevőknek gombnyomással kell válaszolniuk a képernyőn megjelenő betűsorokra és számsorokra. Eközben – egy úszósapkára hasonlító – ún. elektródasapkával mérjük a feladat ingerei által kiváltott agyi elektromos aktivitást; a mérés természetesen semmiféle kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Az EEG-vizsgálat után rövid számítógépes feladatok következnek, amelyekben hangosan vagy némán kell olvasni. A teljes vizsgálat 3-3,5 óra hosszúságú (beleértve az elektródasapka fel- és levételét, valamint a feladatok közötti szüneteket).

TITOKTARTÁS

A résztvevők a vizsgálat elején egy kódot kapnak – az eredményeket és a nevet külön tartjuk számon. Mivel a kódok mögött álló pontos személyes adatok csak a mi laboratóriumunkban találhatók meg, az eredményekhez kutatócsoportunk meghatározott tagjain kívül senki sem férhet hozzá.

EREDMÉNYEK ÉS VISSZAJELZÉS

Az olvasási feladatok eredményéről azonnali visszajelzést és magyarázatot adunk. Az EEG-vizsgálat adatainak feldolgozása nem azonnal történik, és eredménye csak szakemberek számára értelmezhető, így a vizsgálat azon részéről csak általános tájékoztatás adunk.

DÍJAZÁS

A vizsgálatban való részvételt 3000 forinttal honoráljuk.

További felvilágosításért a következő személyekhez fordulhat:
  • Tóth Dénes (kutatásvezető) – toth.denes@ttk.mta.hu, tel.: 06-1-3542290
  • Baliga Gabriella (kutatási asszisztens) – tel.: 06-1-3542290
Segítségüket előre is köszönöm,
 
Dr. Honbolygó Ferenc
megb. csoportvezető, tudományos munkatárs

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05