A gyógypedagógiai tanácsadás mint a korai intervenció szerves részeA gyógypedagógiai tanácsadás tulajdonképpen kezdettől jelen van a korai intervenciós munkában. A gyakorló szakember jogos igénye, hogy a korai fejlesztő kompetencia bővülhessen, hogy a fejlesztés mellett vagy helyett vállalkozhassunk a szülőkkel való beszélgetésre, tapasztalatcsere és pedagógiai tanácsadás céljából. (Alább olvasható a Budapesti Korai Fejlesztő Központ kurzusának leírása.)

2009. 09. 01. 12:48

A képzés elméleti, szemléletbeli megközelítése:

A korai intervenciót végző gyakorló szakemberek munkájának fontos eleme az a kapcsolatrendszer, amiben dolgozunk. Bár hivatalosan a gyermek a kliensünk, munkánk során többet kommunikálunk a gyermek hozzátartozójával, mint vele. A gyógypedagógusi és hasonló fejlesztéssel foglalkozó képzések nem helyeznek megfelelő hangsúlyt erre a dilemmára. Ezért gondoltuk szükségesnek annak kidolgozását, hogy a gyakorlati munkában létrejövő sajátos szülő – szakember kapcsolat alakítása, támogatása tudatosabbá válhasson. Ezenkívül fontosnak gondoltuk, hogy a szakember konkrét tudás birtokában legyen a lehetségesen felmerülő mindennapi nevelési kérdésekkel kapcsolatban.

A gyógypedagógiai tanácsadás tulajdonképpen kezdettől jelen van a korai intervenciós munkában. A gyakorló szakember jogos igénye, hogy a korai fejlesztő kompetencia bővülhessen, hogy a fejlesztés mellett vagy helyett vállalkozhassunk a szülőkkel való beszélgetésre, tapasztalatcsere és pedagógiai tanácsadás céljából.

Az eddig végezett fejlesztő munka mellett – képzésünk által – tehát egy másfajta, intervenciós tevékenység épül be a szakemberek napi gyakorlatába. A nyíltan felvállalt tanácsadói szerepkör segítségével a naponta megjelenő dilemmákat tehetjük megérthetővé, elfogadhatóvá és kezelhetővé.

Az effajta beavatkozás új lehetőség a korai intervenció keretein belül. Így szükség van arra, hogy e tevékenységnek jól látható határokat adjunk. Tanfolyamunk célja, hogy kialakulhasson egy komplex, tanácsadói attitűdöt is magában foglaló szakmai identitás.

A képzés célcsoportja:

A képzést gyakorló, korai fejlesztést végző gyógypedagógusoknak és mozgásfejlesztő szakembereknek ajánljuk.

A képzés struktúrája:

A képzésben a hallgatók elméleti órákon vesznek részt, valamint saját és egymás eseteit elemzik. Ezek alkotják a gyakorlati órákat.

A képzés összefoglaló jellegű tematikája:
 • a tanácsadás elméleti alapjai, határai; a tanácsadási folyamat keretei, lehetőségei
 • a tanácsadói munka gyakorlati kérdései (például a játéktevékenység, az étkezés, az alvás, az önkiszolgálás, a szobatisztaság, a napirend területén)
 • a szakember személyiségének szerepe, illetve személyes és szakmai énjének megélése a konkrét gyakorlatban

A képzés szakmai felelőse: Ónodi Szabó Kata, gyógypedagógus, pszichológus

A képzés időpontja:
 • Tanácsadás I.: 2009. szeptember 14.,15.,16.,18.; október 12.,13.,14.,16.; november 9.,10.,11.,13.
 • Tanácsadás II.: 2010. március 22.,23.,24.,26.; április 19.,20.,21.,23.; május 17.,18.,19.,21.

A képzés várható helyszíne: 1115 Budapest, Bártfai u. 34/a.

A tanfolyam díja: 100.000 Ft

Jelentkezni lehet:
 • Lehoczki Géza oktatásszervezőnél
 • személyesen, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ címén
 • telefonon (06/1 363-02-70)
 • e-mailben oktatas.korai@koraifejleszto.hu e-mail címen ill. a honlapunkon (www.koraifejleszto.hu) található jelentkezési lap segítségével (Figyelem! Minden képzéshez külön jelentkezési lap tartozik!)
 • külön kérésre postai úton is eljuttatjuk a jelentkezési lapot
Egyéb információk:
 • Jelentkezni folyamatosan lehet, 6 héttel az adott tanfolyam indulási időpontjáig.
 • befizetés módja (a jelentkezés visszaigazolását követően):
  - csekken, átutalással, készpénzzel
  - egyedi igény szerint is
  - részletfizetési lehetőség van
Minden egyéb kérdésével forduljon oktatásszervezőnkhöz, Lehoczki Gézához a 06/1 363-02-70-es telefonszámon vagy az oktatas.korai@koraifejleszto.hu e-mail címen.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05