JELENTKEZÉS: A veleszületett kóros mozgás és értelmi fejlődés prevenciója, korai kezelése és rehabilitációja



A Magyar Fejlődésneurológiai Társaság eddigi kongresszusain is a prospektiv betegellátás hazai megvalósíthatóságával foglalkoztak, amire eddig csak sokat ígérő kezdeményezések történtek. Ennek a kongresszusnak is az a célja, hogy a prospektiv betegellátást közösen közelítsük meg a prevenció, a diagnózis és a kornak megfelelő kezelés szempontjából. Az érintett kérdések nemcsak a szülészet, neonatológia, gyermekgyógyászat és gyermekneurológia, a gyógypedagógia vagy a rehabilitáció számára fontosak!
2015. 03. 02. 23:29

Időpont: 2015. május 15-16.
Helyszín: Danubius Hotel HELIA Conference Hotel. H-1133 Budapest, Kárpát utca 62-64.
http://www.danubiushotels.com/helia


KEDVES KOLLÉGÁK!

A Journal of Science figyelem felhívó közleményt jelentetett meg 2014. július 14. számában, amely kiemeli, hogy az Egyesült Nemzetek külön bizottsága javaslatot dolgoz ki a Fenntartható Fejlődési Célokról (Sustainable Developmental Goals), amely majd 2030-ig érvényben marad. Ebben a gyermekfejlődés legfontosabb kérdéseinek, a korai gyermekfejlődésnek, az egészséges agyfejlődésnek szerepelnie kell, az életkor szerinti fejlődésben. Magában kell foglalnia a saját magatartásszervezést, a beszédet és a felelősségteljes szülői hatást (csecsemőkben) "But either way healthy brain." A Science közleménye arra is figyelmeztet, hogy a fentieken múlik sok országban a szegénység leküzdésének lehetősége.

A Fejlődésneurológiai Társaság írásban csatlakozott ehhez a célkitűzéshez, amit a Science meg is jelentetett a honlapján.

A kongresszus célja, hogy hazánkban is megtörténjenek a szakmai előkészületek ezeknek a céloknak az eléréséhez. Ennek egyik legfontosabb feltétele a prevenció kiszélesítése. Az elsőfokú prevenció a legkorábbi megelőzési lehetőségekre vonatkozik, ami a tanácsadást, a terhes-gondozást és a szülészeti ellátást foglalja magában. A másodlagos megelőzés a neonatológiára és a fejlődésneurológiára vonatkozik. Az első két megelőzési körben az egész idegrendszer fejlődése még javában folyik. A harmadfokú megelőzés rendkívül széleskörű tevékenységet jelent a kisded, gyermek és serdülőkorban. Ez után következhet szükség esetén, adott esetben a rehabilitáció, amely felnőtt korra is átterjed.

Társaságunk eddigi kongresszusain is a prospektiv betegellátás hazai megvalósíthatóságával foglalkoztunk, amire eddig csak sokat ígérő kezdeményezések történtek. Ennek a kongresszusnak is az a célja, hogy a prospektiv betegellátást közösen közelítsük meg a prevenció, a diagnózis és a kornak megfelelő kezelés szempontjából. Az érintett kérdések nemcsak a szülészet, neonatológia, gyermekgyógyászat és gyermekneurológia, a gyógypedagógia vagy a rehabilitáció számára fontosak! A védőnők és házi orvosok részére is lényeges felvilágosítást nyújthatnak a tennivalókról, tekintettel az országos bevezetés alatt álló TAMOP programra, mely a 0-7 éves korosztály megfelelő ellátását hivatott javítani.

Társaságunk negyedik kongresszusára szeretettel várjuk a fenti tematikára érdeklődőket.

Prof. Dr. Berényi Marianne elnök 
Prof. Dr. Katona Ferenc alelnök
Magyar Fejlődésneurológiai Társaság 


On-line regisztráció és absztrakt-beküldés:
www.convention.hu



FŐ TÉMAKÖRÖK
  • A szülészet és neonatológia feladatköre a kóros értelmi és mozgásfejlődés prevenciójában
  • A vegetatív idegrendszer szabályozását érintő veleszületett fejlődési rendellenességek (prevenció, korai ellátás, folytatólagos kezelés és rehabilitáció)
  • A magzati és csecsemőkori agyfejlődés problémái
  • Az újszülött-, a csecsemő- és a kisdedkori epilepszia jellegzetességei és hatása a kornak megfelelő kezelésre és intervencióra
  • Új ismeretek az idegrendszer ép és kóros fejlődéséről (az őssejtektől a modern képalkotásig)
  • A másodlagos prevenció 0-12 hónapos csecsemőkorban
  • A harmadfokú prevenció, mint egyedülálló lehetőség a korai fejlesztésben (a gyógypedagógus, a gyógytornász, a konduktor, a gyermekneurológus és a rehabilitációs szakorvos szerepe)
  • A harmadfokú prevenció intervenciós feladatkörei
  • A prevenció oktatása.
A rendezvény utólagosan akkreditált egészségügyi szakembereknek (orvosok, pszichológusok, gyógytornászok, védőnők). Pontszám: www.oftex.hu

TUDOMÁNYOS ÖSSZEFOGLALÓK ELKÜLDÉSE

A tudományos összefoglalók elküldése on-line történik a www.convention.hu oldalon történő mezők kitöltésével és elküldésével. A rendszer automatikus visszaigazolást küld a feladónak. A beküldött összefoglalók bírálata anonim módon, előre meghatározott szempontok alapján történik.

Absztraktok beküldési határideje: 2015. március 15.

Összefoglaló (Absztrakt): A továbbképzésen elhangzó előadások összefoglalóit kiadjuk. Az absztrakt- és programfüzetet a regisztrációban adjuk át.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:





Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05