"Sejtek és sejtések" – Nemzetközi Szomato-pszichoterápiás Kongresszus
2010. június 18-20. Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (Budapest)


A pszichoterápiában és a mindennapi életben is egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy új utakat fedezzünk fel belső világunk gyógyítása, harmonizálása érdekében – a legkézenfekvőbb módon: saját testünk segítségével.
2010. 06. 15. 12:13

A szomato-pszichoterápia (body-psychotherapy) a lélek gyógyításának önálló, pszichoterápiás hagyománnyal és kortárs újításokkal gazdagított útja. A pszichés élmények, zavarok, traumák, elakadások megközelítésében itt a kliens teste központi jelentőséget kap.

Szélesebb értelemben: szomato-pszichoterápiának nevezzük az olyan pszichoterápiás módszereket, amelyek hangsúlyozottan a testélményekkel dolgoznak, és bevonják magát a testet is a pszichoterápiás munkába (légzés, hang, mozgás, érintés, ölelés stb.). Szűkebb értelemben Freud egyik korai követőjének, Wilhelm Reich-nek a munkásságából kifejlődött reichiánus, posztreichiánus és neoreichiánus terápiás formákat értjük alatta.

A szomato-pszichoterápiás szemléletmód egyik alappillére az a Reich által hangsúlyozott felismerés, hogy az emberi lény egésze egy komplex memória. Az ember minden szinten magán viseli saját élettörténete lenyomatait. Az emlékek nem csak az agyban raktározódnak el, hanem a test egészében. Testtartásunk, mozdulataink, hangunk, izom- és izületi elváltozásaink, jellegzetes arckifejezésünk, ráncaink a minket ért hatásokról, élményeinkről regélnek. A testünk mesél és a pszicho-szomatoterápiás módszerrepertoár segítségével, és a test meséiből a lényünkben zsigeri szinten őrzött történetünk felfejthető, tudatosítható és a testi-lelki egészségünk szolgálatába állítható.

A világban való testi jelenlétünk a magzati állapotunk igen korai szakaszáig nyúlik vissza. Testünk jelen volt teljes életünk során, és tapasztalatokat, élményeket, benyomásokat gyűjtött akkor is, mikor még a jelenségek megnevezésére szolgáló szavakat sem ismertünk (az anyaméhben, a születésünk pillanatában, újszülött korunkban). Különböző szomato-pszichoterápiás technikák segítségével legkorábbi tapasztalataink testi érzetek szintjén őrzött lenyomatai is előhívhatóak és tudatosíthatóak, ami által életünk legkorábbi szakaszában elszenvedett traumáink, személyiségünk bázisát meghatározó alapélményeink is feltárhatókká válnak.

A szomato-pszichoterápiás módszerek – a verbális feltáró, támogató munka kísérete mellett – a testre íródott élettörténet feltárását, tudatosítását, átdolgozását, integrálását tűzik ki célul.

A szomato-pszichoterápiás folyamat egy rendkívül izgalmas felfedező utazás, amelyben egy képzett, saját élmények hosszú sorát megtapasztalt terapeuta dolgozik a kliens testi és lelki élményeivel egyszerre, meghatározott szakmai és etikai szabályok keretei között.

Kongresszusunkon ahhoz kívánunk fórumot teremteni, hogy a test bölcsességét ismerő gyógyítók, terapeuták, trénerek bemutathassák elméleteiket és tapasztalataikat, megismerhessék kollégáik módszereit és az integritás jegyében kereshessék a találkozási pontokat.

Az interdiszciplináris szakmai dialógus kiszélesítésére törekszünk olyan irányzatok, terápiás iskolák és gondolkodási rendszerek között, mint a szomato-pszichoterápiák, a pszichoszomatikus orvoslás, a transzperszonális és integrál pszichológia, a pszichoanalízis és más pszichoterápiás irányzatok vagy éppen a távol-keleti gyógymódok.

A kongresszus résztvevői számos hazai és külföldi előadó, terapeuta és kiképző szakember programjai közül válogathatnak. Délelőtt plenáris előadások, délután szekcióelőadások ill. rövidebb és hosszabb műhelymunkák látogatására lesz lehetőség. Mindkét nap végén kulturális programjainkkal színesítjük és zárjuk az estét.

A plenáris előadók között köszönthetjük Richard MEYER-t Franciaországból, Maurizio STUPIGGIA-t Olaszországból, Peter GEISSLER-t Ausztriából és BAGDY Emőkét Magyarországról.

Akik igazán mély élmények átélésére is vállalkoznak, jelentkezhetnek a kongresszus előtt, 2010. június 18-án, pénteken tartandó előkonferenciánk workshopjaira:

Richard MEYER – szomato-pszichoterápia
George BAAL – színházterápia
Maurizio STUPIGGIA – bioszisztémikus pszichoterápia
BUDA László – szomatodráma

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Honlap: www.szomato.org

Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05