ZŰRZAVAR AZ ÍROTT NYELVI ZAVAR KÖRÜL (konferencia-felhívás)Magyar Gyógypedagógusok EgyesületeA Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete és a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége tavaszi konferenciáját közösen rendezi az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral "ZŰRZAVAR AZ ÍROTT NYELVI ZAVAR KÖRÜL, avagy amit tudnunk kell ma a diszlexia természetéről, diagnosztikájáról, kezeléséről és az ellátás szabályozásáról" címmel.
2014. 05. 07. 15:34

A konferencia időpontja: 2014. május 17. szombat

A konferencia helye: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 1097 Ecseri út 3. C/105 terem

A konferenciát Prof. dr. Csépe Valéria: A diszlexia kognitív dinamikája: szakmai kihívások a kutatásban és az ellátásban című előadása nyitja meg.

Az előadásokat az ELTE és az MTA kutatói, szakértői tartják, többek között: Gereben Ferencné, Jordanidisz Ágnes, Lőrik József, Mészáros Andrea, Mohai Katalin, Sósné Pintye Mária, Tóth Dénes.

A témát kettős cél indokolja. Egyrészt azoknak a korszerű, többek között a kar munkatársai által végzett kutatási eredményeknek az ismertetése, melyek a diszlexia kognitívpszichológiai és neuropszichológiai vizsgálataiban megjelennek, valamint frissen fejlesztett diagnosztikus eszközök bemutatása. E mellett a gyakorló szakemberek figyelmét felhívni arra, hogy a tudományos eredmények szükségszerűen milyen szemléleti változásokat hoznak a diszlexia kezelésében a korábbi elvekhez képest.

Másrészt célunk, hogy az új EMMI-rendelet kapcsán áttekintsük a diszlexiás gyermekek kezelésében betöltött különböző gyógypedagógiai kompetenciákat, mivel a logopédiai szakszolgálatok EGYMI-ből való kiszervezésének következtében az SNI-gyermekek (többek között a beszédfogyatékosok és a diszlexiások) ellátása valamint a különböző beszéd- és nyelvi zavarokat mutató gyermekek ellátása szervezetileg kettévált, melynek következtében a gyermekek jelentős része nem kap specifikus nyelvi alapú fejlesztést. A szervezők a konferencia céljának tekintik egy olyan állásfoglalás létrejöttét, mely bizonyítékokon alapuló szakmai javaslatot fogalmaz meg mind a diszlexia vizsgálatának mind kezelésének folyamatára, valamint az érintett szakmák közötti kompetencia megosztásra nézve.

A részletes programot és a regisztrációra való felhívást mind a három érintett szervezet honlapja egy héten belül közzéteszi:
http://www.barczi.elte.hu/
http://www.magye-1972.hu/
http://www.mlszsz.hu/

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05