Minőség a korai fejlesztésbenTöbb, mint 200 magyarországi szakember részvételével került megrendezésre a Budapesti Korai Fejlesztő Központ "MINŐSÉG A KORAI FEJLESZTÉSBEN" című országos szakmai konferenciája 2009. április 16-án a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona nevet viselő intézmény méltán híres, a magyar szecesszió egyik legszebb architektúrájú belső terében, a kiváló akusztikájú Nádor teremben.
2009. 05. 14. 13:28

 A szervezők hitvallása szerint a kora gyermekkori intervenció szolgáltatásai minden érintett gyermek és családja számára alanyi jogon, magas színvonalú minőségben az ország minden pontján elérhetők kell legyenek. E vezérelv alapján a nemzetközi előadókat is felvonultató konferencia alapvető célja, hogy betekintést adjon a kora gyermekkori intervenció magyarországi helyzetébe és átfogó képet nyújtson az európai gyakorlatokról, valamint bemutassa a Budapesti Korai Fejlesztő Központ eddig elért eredményeit. Emellett tájékoztatást kaphattunk az újonnan megalakított, a szakma összefogására létrehozott, Kora Gyermekkori Intervenció Magyarországi Egyesületének céljairól, jövőbeli terveiről.

A plenáris ülést a rendezvény háziasszonya, Sárosdi Eszter nyitotta meg, majd rövid bevezetőt mondott a konferenciának helyet adó intézmény igazgatója, Somogyi D. Veronika.

Az ország különböző pontjáról érkező, a kora gyermekkori intervencióban jártas, vagy jártassá válni kívánó gyógypedagógus, mozgásterapeuta, pszichológus, gyermekorvos hallgatóság a konferencia fővédnökét, Arató Gergelyt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárát hallgathatta meg, aki röviden arról beszélt, hogy kifejezetten örül az ilyen önszerveződő szakmai fórumoknak, hiszen az ilyen helyeken születő minden javaslatot szívesen megfontolnak.. Üdvözölte az Egyesület létrehozását is, mely alkalmas lehet arra, hogy a korai fejlesztésre vonatkozó módosítandó törvényeket véleményezze.

Ezt követően Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője beszélt a szakma múltjáról, jelenéről. Az európai elvárásoknak megfelelően felvázolta a kora gyermekkori intervenció remélt jövőjét, amikor minden magyarországi rászoruló családnak elérhetővé válik majd, a szakma interdiszciplináris együttműködése nyomán, a lakóhelye közelében egy ingyenes, változatos szolgáltatásokból álló, magas színvonalú "segítség-csomag", azaz a kora gyermekkori intervenció.

A TÁRKI-TUDOK Zrt. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fekérésére készítette el a magyarországi kora gyermekkori intervenció helyzetét felvázoló tanulmányt. A kutatás eredményeit, a magyarországi ellátórendszer hiányosságait Lannert Judit mutatta be.

A külföldi előadók sorát az ausztriai Dr. Manfred Pretis, az International Society on Early Intervention (A Kora Gyermekkori Intervenció Nemzetközi Társasága) elnökségi tagja nyitotta meg. Dr. Pretis külső tanácsadóként irányította Budapesti Korai Fejlesztő Központ kétéves minőségirányítási folyamatát. Előadásában a minőség miben létét, a különböző – elvi, strukturális, folyamati, eredmény és fenntarthatósági -szinteken történő megjelenését taglalta. Az ebédszünet előtt betekinthettünk a litván és spanyol példákba is. Dr. Stefanija Alisauskiene, a Siauliu-i egyetem tanára, és Dr. Climent Giné Giné a barcelonai egyetem pszichológiai karának dékánja segítségével.

A délutáni ülést a Worcester-i Egyetem professzora, Chris Robertson nyitotta meg, aki bemutatta a Nagy-Britanniában lezajlott folyamatokat, a német példát a Nordhausen-i Egyetem professzorának, Prof. Armin Sohns-nak segítségével ismerhettük meg. A Törökországból érkező Dr. Ibrahim Diken, az Anadolu Egyetem tanára a távoktatás szerepét mutatta be a korai interventorok képzésében.

Topolánszky-Zsindely Katalin, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársa előadásában rámutatott, hogy ahányan a teremben ülnek, annyiféle módon juthattak el oda, hogy magunkat korai fejlesztésben, intervencióban jártasnak vallhassák. Bemutatott továbbá egy, a Leonando Da Vinci projekten belül megvalósuló projektet, melynek célja, hogy egységes sztenderd (EBIFF) alapján, a szakmai múlt és a képzések különbözősége ellenére felmérje egyes európai szakemberek korai intervencióban való jártasságát, alkalmasságát az intervenció különböző kulcsterületeinek (felmérés és diagnosztika, a családra hangolódás, teamben történő együttműködés, az egyéni fejlesztési módszerek, a speciális funkcionális kompetenciák, a személyes kompetenciák, a gyakorlatok, ill. tapasztalati tudás, a diplomamunka) fényében.

A következő előadópár előadásában is megnyilvánult a kora gyermekkori intervenció legfontosabb eleme: a családközpontúság. Az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő Gajdosné Szabó Márta érzékeltette dilemmáit, gondjait a hallgatósággal a probléma felismerésétől kezdve a terápiák megkezdéséig. Boros Krisztina Boglárka pedig végigkísérte Mártát ezen a folyamaton: képekkel illusztrálva mutatta be, milyen "válaszokat" ad a Budapesti Korai Fejlesztő Központ a szülőkben megfogalmazódó kérdésekre.

A plenáris ülés záróakkordjaként ismét Dr. Manfred Pretis állt mikrofonhoz. Átadta a Budapesti Korai Fejlesztő Központ minőségirányítási tanúsítványát az intézmény vezetőjének, Czeizel Barbarának, aki megköszönte munkatársai segítségét ebben a kétéves folyamatban. Ezt követően az igazgató átvette a Központ munkatársainak EBIFF diplomáját is.

A délután utolsó részében a BRAVIA teremben egy közel ötven fős csapat beszélgetett az alakuló Kora Gyermekkori Intervenció Magyarországi Egyesületének céljairól, tervezett működéséről.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05