Tükrünk, tükrünk – vak szülők és gyermekeik (interjúkötet)
Ozvári-Lukács Réka szerk., Queer Kiadó, 287 oldal, 2800 FT.


A könyvbe bekerülő interjúkat magam válogattam, és határoztam meg a sorrendjüket. A koncepcióm az volt, hogy a családok sokszínűségét oly módon ábrázoljam, hogy a szélsőségek elkerülésével reális képet adjak a családok életéről – írja Ozvári-Lukács Réka a könyv előszavában.
2014. 02. 10. 15:17

A könyv rövid története (a szerkesztő előszava)

Az élet társas vállalkozás. Ez a könyv sem egyetlen ember munkája, bár a címlapon csak egy név szerepel.

Az alapgondolat talán a szerzőé, vagyis az enyém, bár ebben sem vagyok biztos. A jó ötleteket mindig odafentről kapjuk, de én még arra sem tudok pontosan visszaemlékezni, hogy nekem adták volna-e az első szikrát vagy egykori kollégám, barátnőm, Rácz Mariann számára. Mariann akkoriban munkavállalóként dolgozott a Zöld Vakond Egyesületben az én vezetésem alatt, ahogyan Czeglédi Eszter is. Hárman kezdtük el a kötet álmodását, mindannyian súlyos látássérültek vagyunk. Ahogy egy jó vezetőhöz illik, én szabtam meg a fő irányvonalakat, állítottam össze a felteendő kérdések listáját, melyen ők, velem is egyeztetve, finomítottak. A kérdések összeállításában nagy segítségemre volt Tiszóczi-Hann Vera, a Zöld Vakond Egyesület önkéntese, aki látóként látássérültekkel nem ápolt kapcsolatokat, így egy nyitott kívülálló szemével tudott kérdezni.

A szóba jöhető családok felkutatásában, és az interjúk felvételében Mariann, Eszter és jómagam vettünk részt. Mindösszesen 17 interjú felvételére került sor, melyekből 8 olvasható ebben a kötetben. Az 1. és az 5-8. fejezet interjúit Eszter, a 2. és 4. fejezetet én, míg a 3. fejezetet Mariann vette fel, és öntötte írásba. A számokból jól látszik, hogy Eszter kifejezetten tehetségesnek és szorgalmasnak bizonyult az interjúkészítésben, a kérdések repertoárját, ahogy egy profi interjúzóhoz illik, az egyénekre szabta, és az érdekességek felmerültekor újakkal gazdagította a téma teljes feltárása érdekében. Kiváló kérdező és hallgató volt, még a számára teljesen idegen emberek is őszintén megnyíltak előtte.

A könyvbe bekerülő interjúkat magam válogattam, és határoztam meg a sorrendjüket. A koncepcióm az volt, hogy a családok sokszínűségét oly módon ábrázoljam, hogy a szélsőségek elkerülésével reális képet adjak a családok életéről. A könyv szövegével való foglalkozásért köszönet illeti Szarka Zoltánt és Reményik Lászlót, akik ötleteikkel segítettek hozzá a szöveg tökéletesítéséhez.

Az összeállított könyvet Tiszóczi-Hann Vera szöveggondozása után az Aquila Design Bt. kedves munkatársai tették nyomdakésszé Szentirmay Csilla jóvoltából. Csilla, egy aranyos vak kislány édesanyja, a könyv lelkes önkéntes korrektora éppen az után csöppent életembe, hogy megtaláltam a könyv kiadóját. A személyes ismeretség okán tudom, hogy a könyvhöz ők is szívüket-lelküket adják, ennél pedig nincs fontosabb. Jó emberek jó helyen a megfelelő időben. A Queer Kiadó munkatársairól ugyanez az önzetlen lelkesedés mondható el.

Köszönöm Nektek a sok lelkesedést, szeretetet, energiát, mellyel a könyvet tápláltátok, és közreműködtetek megszületésében!

Ozvári-Lukács Réka

Forrás: a Queer Kiadó honlapja

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05