A Csillagbusz lett az év innovatív gyerekkönyveA 88. Ünnepi Könyvhéten adták át Az év gyerekkönyve díjakat. Az innovációs kategóriában Stefanik Krisztina Csillagbusz című mesekönyve lett a győztes, melynek főszereplője egy autizmussal élő kisfiú.
2017. 06. 17. 08:38

Az érzékenyítő könyv, amely az Ünnepi Könyvhéten a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) innovációs díját nyerte el, Stefanik Krisztina pszichológus, autizmus-szakértő, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese tollából született az AutiSpektrum Egyesület kezdeményezésére, az illusztrációkat Bartos Erika készítette. 

"Ahhoz, hogy hiteles képet fessünk Misiről, a könyv autizmussal élő főszereplőjéről, sokat segítettek azok a gyerekek és felnőttek, akikkel együtt dolgoztam az elmúlt 23 évben" – árulta el a szerző Az ELTE Arcai videóinterjú-sorozatunkban a kötet készítéséről. VARGA BETTI, IRODALOMKRITIKUS LAUDÁCIÓJA - INNOVÁCIÓS-DÍJ 2016

"A toleranciára, empátiára nevelés olyan törekvése a gyerekirodalomnak, amely szerencsés esetben észre sem vehető, csak megtörténik a mese varázslatával. Az érzékenyítés nehéz feladat: egyszerűen, érthetően és őszintén kell beszélni olyan problémákról, amelyek bonyolultak, nem ritkán felfoghatatlanok és sok fájdalommal járnak. Az utóbbi években egyre több kezdeményezés próbál segítséget adni a családoknak, hogy feldolgozzák a velük történteket, elfogadják, ha együtt kell élniük egy komoly betegséggel, illetve azoknak is segíteni, akik érteni szeretnék, miért más a szomszéd gyerek, miért kell több türelem az egyik osztálytárshoz, miért hiányzik valaki olyan sokat az oviból.

Az érzékenyítő könyvek egyre növekvő száma ellenére ritka az olyan gyerekkönyv, amely okosan, elegánsan és gyereknyelven képes mesélni a problémákról, valamint ehhez még minőségi kivitelezés is társul. Az AutiSpektrum Egyesület Csillagbusz című mesekönyve azonban pontosan ilyen. A szerző, dr. Stefanik Krisztina híres pszichológus, autizmus-szakértő, a Csillagbusz szövegén érződik, hogy szaktudás, tapasztalat van mögötte, mégis olyan természetességgel mesél, hogy úgy érezzük, a történet inkább szól egy kisfiúról, mint az autizmusról. És ez a valódi érzékenyítés kulcsa. Bartos Erika illusztrációi szervesen kapcsolódnak a témához, szöveghez: az egyszerű, letisztult képi világ filozófiájában és funkciójában is támogatja a Csillagbusz céljait. Az autizmussal élők számára a vizuális eszközökkel segített kommunikáció könnyebben feldolgozható, Bartos Erika ennek illusztrálását is a képekbe rejtette, mindemellett olyan járműveket rajzolt, amelyeket minden gyerek szívesen nézeget.

A Csillagbusz méltán megérdemli a Hubby Innovációs díját: nehéz feladatot vállalt, amelyet nemcsak teljesített, de követendő mintaként is szolgálhat arra, hogyan érdemes belevágni az érzékenyítés szép és nehéz műfajába."

Forrás: ELTE és ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05