Egyre kevesebb a feliratos műsorKornerNyár eleje óta megfigyelhető tendencia, hogy a nagy országos TV csatornák feliratozott műsorainak száma csökken. A csúcstartó még mindig a Duna Televízió, de ott is megfigyelhető a csökkenő tendencia. Az utána következő csatornák viszont még így is nagyságrendileg elmaradnak tőle. A Korner Jeltolmács Központ ezen próbál segíteni azzal, hogy honlapja megújulása óta minden pénteken megjelentet oldalán egy gyűjteményt a következő hét feliratos műsorairól.
2009. 09. 20. 18:19

A kommunikációsan akadálymentes műsorok folyamatos csökkenését az is jól mutatja, hogy a két nagy országos kereskedelmi TV például néhány hónapja még a szombat és vasárnap esti főműsoridős filmjeit ellátta felirattal, mostanra azonban ez az egyik esetében megszűnt, a másiknál pedig teljesen esetlegessé vált. Ráadásul az előbbi itt sem állt meg: néhány hete már az esti fő hírműsorához sem készít feliratot. Ezen a csatornán a hallássérültek számára az egyetlen elérhető műsor a népszerű szappanopera - heti ötször húsz percben...

A helyzet azért is érthetetlen, mert a tervezett jelnyelvi törvény hamarosan a parlament elé kerül. Eszerint pedig a közszolgálati, illetve a földfelszíni műsorszórással működő országos televíziók számára törvényi kötelezettséggé válna bizonyos televíziós műsorok feliratozása vagy jelnyelvi tolmácsolása. A törvény hatájba lépése illetve az erről szóló végrehajtó rendelkezések foganatosítása nyilván még a nem túl közeli jövő zenéi lesznek, ugyanakkor a már egyszer beindult feliratozási szokások (legalább) megtartása hasznos lehetne a televíziók számára, hogy legyen mire építkezni majd.

Minden hét feliratos műsorai a korner.hu-n.

Forrás: www.korner.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05