Fogyatékosságtörténeti kiállítás nyílt Szegeden

MTI/PRAE.HU

A fogyatékosságra adott társadalmi válaszok, a fogyatékkal élő személyekhez való viszonyulás változásait bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában kedden; a tárlat kapcsolódik ahhoz a fórumhoz, melyet a speciális képzési igényű hallgatók integrációjáról rendeznek csütörtökön az intézményben.
2009. 09. 23. 10:02

A 2007-ben elindított vándorkiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan élnek ma a fogyatékosok, s miképp alakult befogadásuk vagy éppen kirekesztésük a történelem során - mondta az október 2-ig látogatható tárlat megnyitóján Könczei György, az ELTE gyógypedagógiai karának professzora.

A 27 nagyméretű, képekkel gazdagon illusztrált tablóból álló tárlat magját egy amerikai anyag adaptációja adja, melyet kiegészítettek két-két az európai és a magyarországi viszonyokat bemutató, valamint kettő, ENSZ ez irányú tevékenységét ismertető egységgel. Az egyenlő hozzáférés elvét szem előtt tartva elkészült a tárlat az értelmileg akadályozott emberek számára könnyen érthetővé tett változata is, a vak emberek számára pedig egy hanganyag teszi hozzáférhetővé a szövegeket.

A központban csütörtökön a speciális képzési igényű fiatalok integrációját segítő szakmai napot szerveznek. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a módszertani lehetőségekre, szolgáltatásokra, melyekkel teljesebbé válnak a megváltozott képességű hallgatók tanulási lehetőségei.

A tavalyi tanévben összesen 141 fő tanult az SZTE-n valamilyen speciális igénnyel, idén eddig 40 új hallgató jelentkezett az intézmény Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottságánál. A szervezők az ő életükbe engednek bepillantást számos szemléltető eszköz és szimulációs gyakorlat segítségével.

A rendezvényen az elméleti előadások mellett a résztvevők kipróbálhatják például a vak pingpongot, az ülőröplabdát, s hangostérkép segítségével egy túrát is tehetnek.

Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Központ vezetője elmondta, az intézmény kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség megteremtésére: a fogyatékkal élők számára egyetemi órakeretek között is elérhető sportfoglalkozás, az országban először itt indultak angol és német nyelvű kurzusok diszlexiás hallgatók számára, a beruházások, felújítások során pedig ügyelnek az akadálymentesítésre.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05