Napirend előtti felszólalások a fogyatékosok jövőbeni helyzetéről



Többek között a fogyatékosok jövőbeni helyzetéről, valamint a fogyatékosok szervezeteinél tervezett támogatáscsökkentésekről beszéltek a napirend előtt felszólaló képviselők a parlament plenáris ülésén.
2009. 09. 28. 17:44

Fogyatékosokat sújtó megszorításokat tervez a kormány

Soltész Miklós az ellen emelt szót, hogy a kormány jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslata jelentős megszorításokkal sújtja a fogyatékos embereket. Mint mondta, a 2010-es büdzsé egyharmadára csökkentené a fogyatékos gyermekek étkeztetésére fordítható összeget, és 450 millió forintot vonna el a fogyatékosokat segítő és képviselő négy szervezettől. Szorgalmazta, hogy a kabinet vonja vissza költségvetési előterjesztését.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár leszögezte: a válságot kezelni kell, és olyan versenyképes Magyarországot kell létrehozni, amely a kilábalás után a gazdasági növekedés pályáján el tud indulni. Szavai szerint a gyermekétkeztetés díjai nem változnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési mellett pályázati támogatások is állnak a fogyatékosokat segítő szervezetek rendelkezésére.

Hatalmas az elvonás a fogyatékosok szervezeteinél

Hirt Ferenc (Fidesz) azt tette szóvá, hogy a jövő évi büdzsében hatalmas az elvonás a fogyatékossággal élőket támogató, segítő társadalmi szervezeteknél. Ez mindennapi működésüket veszélyezteti, a területi képviseleteik feloszlatását eredményezheti. Mint mondta, néhány egyszerű számítást elvégezve az is látszik, hogy az ígért pályázati pénzek nem kompenzálják az elvonásokat. Azt mondta, a kormány össze szeretné ugrasztani a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteket.

Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára arról beszélt, hogy a fogyatékosok támogatása az állam fontos célja és feladata. A támogatási rendszert ugyanakkor át kell alakítani - hangoztatta. Szerinte fontos volna az is, ha a fogyatékosok 600 ezres tömegét nem azonosítanák az öt ernyőszervezettel. Csak a tárca 193,6 milliárdos támogatást juttat a fogyatékos embereknek. A tagszervezetek és a külön soron nem nevesített szervezetek nyertesei a jövő évi büdzsének - emelte ki.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban 172 igen, 154 nem és 14 tartózkodás mellett elfogadta.





Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05