Pannon Példaképek Magyarországnak Pannon Példakép AlapítványA Pannon Példakép Alapítvány tizenkilencedik alkalommal hirdette ki díjazottait - a példaképeket minden negyedévben egy-egy megjelölt témához kapcsolódóan, meghatározott szempontrendszer alapján választják ki. Az Alapítvány Kuratóriuma 2009 harmadik negyedévében olyan jelölteket keresett, akik aktívan tesznek azért, hogy a magyarországi hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat bekapcsolják a többségi társadalom életébe.
2009. 09. 29. 11:16

A példaképeket minden negyedévben egy-egy megjelölt témához kapcsolódóan, meghatározott szempontrendszer alapján választják ki. Az Alapítvány Kuratóriuma 2009 harmadik negyedévében olyan jelölteket keresett, akik aktívan tesznek azért, hogy a magyarországi hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat bekapcsolják a többségi társadalom életébe. Példaképpé választották Czeizel Barbarát, a Korai Fejlesztő Központ vezetőjét, Derdák Tibor tanár-szociológust, illetve Dombi Gábor civil érdekvédőt.

Az integráció a 21. századi társadalom egyik legfontosabb és egyben legnehezebb feladata, hiszen a többségi társadalomtól való elkülönülés – országonként ugyan változó nagyságrendben – a lakosság számottevő részént érinti, faji, földrajzi, gazdasági, kulturális vagy egészségügyi alapon. Az érintettek integrációjának tevékeny segítése a társadalom minden tagjának feladata, szem előtt tartva, hogy az integráció soha nem lehet a kisebbség belekényszerítése a többség kultúrájába. A Pannon új Példaképei mindennapi tetteikkel, kitartásukkal ebben szolgálnak követendő példaként.

A Pannon által 2004-ben életre hívott Példakép Alapítvány negyedévente díjazza azokat, akiknek a tevékenysége példaként szolgálhat a magyar társadalom, illetve annak tagjai számára. A díjazottakat az alapítvány kuratóriumának tagjai választják ki a lakosság által jelölt személyek közül, akik annyiban különböznek a hétköznapi emberektől, hogy kitűzött céljaikat kitartással, példamutató elszántsággal, fáradtságot nem ismerve megvalósították. A Pannon Példakép Alapítvány a példaképek munkáját fejenként 1 millió forinttal is támogatja.

Magyarország új példaképei:

Pannon Példaképek MagyarországnakCzeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ egyik létrehozója és vezetője. Az intézmény évente közel ötszáz gyermekkel foglalkozik. Eltérő fejlődésű, sérült kisgyermeket nevelő családok számára biztosítanak komplex diagnosztikai vizsgálatot, majd ezt követően az egyedi igényeket figyelembe vevő fejlesztést és terápiát.

Derdák Tibor, tanár, szociológus, a romák felzárkóztatásán dolgozó sajókazai Doktor Ámbédkar Gimnázium tanára. Számos roma tehetséggondozó program elindítása és a cigány nemzetiségi Gandhi Gimnázium megalapítása is a nevéhez fűződik. Alapelve az adott helyi közösség értékein alapuló bizalmi viszony kialakítása.

Dombi Gábor, az Infórum civil érdekvédelmi szervezet főtitkára. A nonprofit szervezet egyik fő célkitűzése a generációk közötti digitális szakadék betemetése, az információs társadalom előnyeinek meghonosítása, illetve az ötven éven felüliek digitális felzárkóztatása (például a számukra létrehozott www.50plusz.net portállal).

“Kihívást jelentő időket élünk, és úgy gondolom, mindannyian egyetérthetünk abban: nagyobb szükségünk van példaképekre, mint valaha. Olyan példaképekre, akik megmutatják, hogy bátorság nélkül nincs változás, akik elhatározásaikat végigviszik az előre nem látott akadályok ellenére, és megvan bennük a kellő együttérzés ahhoz, hogy olyan cselekedeteket hajtsanak végre, amelyek nem csupán egy személy, hanem egy egész társadalom, és természetes környezetünk javát szolgálják. A Példakép Alapítvány az elmúlt öt évben azokat segítette, akik változásokat hoznak, és akik új megvilágításba helyezik a növekedés fogalmát, hiszen céljaik között szerepel az emberi méltóság emelése, a közösség és a természet iránti törődés és honfitársaik jólétének javítása, amely mindannyiunk számára példaként szolgálhat" – monda el Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója.

A Példakép blogon – http://blog.peldakep.hu – az érdeklődők egész évben olvashatják a díjazottak beszámolóit. A Példakép Alapítványról bővebb információ a www.peldakep.hu honlapon található.


Forrás (és fotó): www.pannon.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05