Törvény a magyar jelnyelv használatárólSINOSZA magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat a siketek, nagyothallók és siket vakok érdekeit szolgálja - hangzott el Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP) képviselő felszólalásában. (videóval!)
2009. 09. 29. 12:25

Kedden először szólalt fel hallássérült képviselő a magyar Országgyűlésben, amikor Kósa Ádám jelnyelven beszélt. A képviselő jelnyelven szólalt fel, a jelenlévő képviselőknek jeltolmácsok fordították a beszédét.

Kósa Ádám úgy fogalmazott: olyan törvényjavaslat fekszik a parlament előtt, mely valóban az érintettek érdekét veszi figyelembe. Az előterjesztés célja, hogy a magyar jelnyelvet "önálló, természetes" nyelvként ismerjék el - tette hozzá.Mint mondta, a társadalmi integrációhoz szükséges a jelnyelv használata. Felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelkedően alacsony a részvétele a siketeknek és a nagyothallóknak a felsőoktatásban. Rokkantnyugdíjba kényszerített siketek és nagyothallók ezrei élnek ma Magyarországon - jegyezte meg, majd hozzátette: eddig nem vették figyelembe, hogy ezeknek az embereknek az anyanyelve a jelnyelv.

Kósa Ádám hangsúlyozta azt is: a törvénytervezet óriási hiányt pótol, hiszen elismeri önálló és természetes nyelvnek a jelnyelvet, s ez szerinte többek közt azt jelenti, hogy megadja a jogot a siketkultúra ápolására. A siketkultúra érdemes arra, hogy megvédjék, ápolják és fejlesszék - emelte ki.

Mint mondta, tudomásul veszik, hogy korlátozva lesz az az óraszám, amellyel igénybe vehetik a jeltolmácsokat, de reményét fejezte ki azért, hogy ez az óraszám a későbbiekben bővül majd. Véleménye szerint ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor a siketek, nagyothallók, és siket vakok nem lesznek már másodrangú állampolgárok.

Megemlítette, hogy a magyar jelnyelvről szóló törvényjavaslattal párhuzamosan az Országgyűlés módosítja a médiatörvényt is. A médiatörvény módosítása pedig arra irányul, hogy fokozatosan bővítse a televízió a feliratozott műsorok számát - tette hozzá. A kormány, mely elhanyagolta a fogyatékosokkal kapcsolatos politikát, most "jó tanulónak" bizonyult - jelentette ki a fideszes európai parlamenti képviselő.

Közölte azonban azt is: fájlalja, hogy a költségvetési tervezet a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan hatalmas megszorítást tartalmaz.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a felszólalás után megjegyezte: 2003 óta jeltolmács segítségével közvetíti a televízió az Országgyűlés munkáját.

Forrás: fidesz.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05