Elfogadhatatlanok a fogyatékosokat érintő költségvetési elvonásokMEOSZA jövő évi, több milliárd forint elvonást tartalmazó költségvetési tervezet a fogyatékkal élők számára elfogadhatatlan, ezért, ha módosító javaslataikat nem fogadják el, demonstrálni fognak - mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke. 
2009. 10. 19. 12:09A fogyatékos szervezetek és a kormány között az egyetlen pozitív megállapodás a különböző szervezetek támogatásában volt, ez azonban a fogyatékkal élők gondjainak csupán elenyésző része - közölte Hegedűs Lajos sajtótájékoztatón.

Az elnök arról beszélt, hogy a fogyatékkal élők embereket jobban sújtják a tervezett elvonások, mint egészséges embertársaikat.

A MEOSZ elnökének ismertetése szerint a 2010-es költségvetési tervezet forrásokat von el a fogyatékos emberek foglalkoztatásának támogatására fordított összegekből. A nyílt munkerő-piacon nem foglalkoztatható emberek foglalkoztatásának támogatására jövőre 3 milliárd forint jut az idei 8 milliárd forint helyett. Az elnök véleménye szerint, ha a csökkenő támogatás miatt ezek az emberek nem tudnak munkát találni, az a társadalom számára további többletkiadást jelent majd.

A nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatási forrásokat is radikálisan csökkenteni kívánja a kormány. Az erre fordított források mintegy 20 százalékkal esnek vissza a tervek szerint. A lehető legrosszabb intézkedés az, ha egy kormány a foglalkoztatás csökkentésére tesz javaslatot.

Ennek a tételnek az idei szinten, nagyjából 15 milliárd forinton kell maradnia. Hozzátette: emelkedik ugyan a fogyatékosokat nem foglalkoztatók rehabilitációs adója, azonban ezt a bevételt a kormány máshol, és nem a fogyatékosokra kívánja elkölteni. A szervezetek úgy vélik, ez tisztességtelen lépés a rehabilitációs adót fizető cégekkel szemben, hiszen a befolyt adó azon vállalkozásoknak járna, amelyek viszont vállalják a fogyatékosok foglalkoztatását.

Szintén csökken a fogyatékos embereket ellátó szociális intézmények normatív támogatása, valamint a közoktatási gyógypedagógiai intézményi normatíva is. A szervezetek véleménye szerint a normatíva csökkenés miatt megszűnhetnek ezek a speciális lakóotthonok és az itt gondozottak az utcára kerülhetnek.

A tervezett drasztikus forráskivonás a civil szférát súlyosan fogja érinteni, ott is elsősorban a szakellátást. Sok ezer gondozott szociális biztonsága, ellátásuk folyamatossága és az őket ellátó munkatársak megélhetése kerül közvetlen veszélybe.

Tisztességtelen lépés az, hogy az előző évek kormányai támogatták a lakóotthonok létrejöttét, amelyek többségében civil fenntartásúak, de most ezek működését teszik lehetetlenné.
Kérdés kapcsán közölte: a szociális tárcának elküldték javaslataikat, továbbá levélben kifejezték a jövő évi büdzsével kapcsolatos fenntartásaikat Bajnai Gordon miniszterelnöknek, Sólyom László államfőnek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és a képviselőknek is; választ azonban még nem kaptak.

Hegedűs Lajos elmondta: a héten összeül az Országos Fogyatékosügyi Tanács, de ha nem lesz változás a jövő évi tervezet fogyatékosokat érintő fejezeteiben, akkor október 30-án valamennyi megyében, egy időben demonstrálnak. Ha ez a megmozdulás sem vezet eredményre, akkor országos szintű tiltakozást szerveznek Budapestre november 13-ára.

Jelezte továbbá, problémáikról megbeszélést folytatnak az európai fogyatékosügyi fórum elnökével, akivel magyarországi látogatása során fognak konzultálni.

A MEOSZ honlapja: www.meoszinfo.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05