Segítség a diszlexiás gyerekeknek Wales-benKerüljön speciális tanár minden walesi általános iskolai csoportba – Walesi Nemzetgyűlés elkötelezett az új kezdeményezés mellett.
2009. 11. 03. 16:30

A diszlexia – vagyis a nyelvvel, az írással és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar – nem ritka jelenség, és igencsak meg tudja nehezíteni az iskolás éveket. Szinte minden osztályban előfordul olyan gyerek, aki ezzel a problémával küzd. Ilyenkor a tanároknak fontos felismerniük: nem a diákok értelmi képességeivel van gond, csak az ő agyuk egyszerűen másként működik, és ennek megfelelően kell fejleszteni is őket. "Egyesek fordított sorrendben látják a betűket, másoknak az írásjelek egyenesen »leugranak« a papírlapról" – fogalmaz Gloria Jones, egy húsz éve a pályán lévő walesi tanárnő. "És mivel a társaikhoz képest gyakran nem teljesítenek jól a diszlexiás gyerekek, egyre inkább elveszíthetik önbecsülésüket. Ezt kell megakadályoznunk."

Igen ám, de hogyan? Melyik tanítónéni képes arra, hogy a húsz-harminc izgő-mozgó apróság koordinálása mellett még arra is jusson ideje, hogy a részképességzavaros diákokkal külön foglalkozzon? Erre próbál megoldást találni a Walesi Nemzetgyűlés.

A BBC tájékoztatása szerint a walesi honatyák nemrég a következő célok megvalósítását tűzték ki célul:
  • Speciális, diszlexiás gyerekekkel foglalkozó nevelő alkalmazása minden elemi iskolai osztályban.
  • Kurzusok szervezése, ahol a tanárok oktatást kapnának arról, hogyan lehet fejleszteni a diszlexiás gyerekeket.
  • Ez a tréning mindenki számára elérhető kell legyen, aki bármilyen módon részt vesz az osztályközösség munkájában.
  • Minden helyi önkormányzatnak meg kell oldania, hogy tesztek alapján kiszűrje a képességzavaros gyerekeket, és azután támogassa őket.
  • Segélyvonal létesítése az érintettek számára mind angol, mind walesi nyelven.
A walesi oktatási miniszter nemrég beleegyezett, hogy a nemzetgyűlés három év alatt 2 millió fontot különítsen el a jelenlegi rendszer megreformálására. A nemzetgyűlésen elhangzott: "Kulcsfontosságú, hogy szabványosított, életkornak megfelelő tesztek álljanak a gyerekek és a fiatalok rendelkezésére angolul és walesiül egyaránt."

Forrás: Nyelv és Tudomány

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05