Nincs elegendő és megfelelő iskola autistáknakMagyarországon ma nincs elegendő iskola, amely fogadhatná az autizmussal élő gyermekeket, és nincs megfelelő számú képzett szakember sem - állapította meg Szabó Máté általános ombudsman a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok tapasztalatai alapján.
2009. 11. 16. 07:03

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az Autisták Országos Szövetségének kutatási eredményei alapján jelentésében azt hangsúlyozta: "a mai oktatás nem képes megfelelni az autizmussal élő gyermekek különleges szükségleteinek" - olvasható az ombudsman hivatala által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a megfelelő szaktudással nem rendelkező pedagógusok, gyógypedagógusok hozzá nem értése miatt az egyébként integrálható és kiválóan fejleszthető tanulók állapota is romlik, és később felnőttként kevesebb lesz az esélyük az önálló életre.

Az ép társaikkal együtt nem oktatható gyermekek megfelelő, speciális nevelési-oktatási intézmény hiányában nem tudnak fejlődni, megalázó, emberi méltóságukat sértő helyzetekbe kerülhetnek.

Szabó Máté rámutatott, az autizmussal élő gyermekek szülei számára nagy anyagi megterhelést, akár a családok szétesését is eredményezheti, hogy sokszor nincs a lakóhely közelében a gyermek fogadására alkalmas intézmény. Azonos korú, ép társaikhoz képest indokolatlanul hátrányosabb helyzetbe kerülnek azok az autizmussal élő gyermekek, akiknek a lakókörnyezetében az állam nem biztosítja az állapotuknak, képességeiknek megfelelő óvodát, iskolát - olvasható.

A biztos hangsúlyozta: "a valódi egyenlőség érdekében pozitív intézkedésre van szükség, az állam ennek hiányában nem teljesíti az esélyegyenlőség előmozdítására vonatkozó, alkotmányban előírt kötelezettségét".

Forrás: Zipp.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05