Komplex rehabilitáció
(pályázatok, programok)


FSZKA Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány pályázati programjainak beszámolója, eredményei.
2009. 12. 07. 11:27

Sikeresen lezárult a Közalapítvány "Sajátos nevelési igényű tanulók középiskolai integrációját segítő mentor kidolgozásának támogatása" című pályázati programja.

A pályázati programban olyan, a pályázó osztályközösség által kidolgozott közösségépítő programok megvalósítását támogattuk, mely segíti a középiskolai oktatásban integráltan résztvevő sajátos nevelési igényű tanuló(k) iskolai beilleszkedését, befogadását, a kortárscsoporton belül a segítő, odaforduló szemlélet kialakítását.

A pályázati program tapasztalatainak és eredményeinek bemutatására három helyszínen - Budapest, Lengyel, Hajdúböszörmény - szakmai Napokat is szerveztünk.
 


A "Szülősegítő szolgáltatások támogatása" (3921) címmel meghirdetett programunkra 79 pályázó adta be pályázatát. A támogatott pályázók körét a 2009. december 10-én összeülő kuratórium határozza meg. A pályázati eredményeket 2009. december 10-ét követően közzétesszük honlapunkon, és ezzel egy időben minden egyes pályázónkat írásban is értesítünk.
 


Dobbantó program - Új pedagógiai támogató füzetek az innovatív szakképzésért

Két új, a Dobbantó programoz kapcsolódó füzet készült el. A "Munka-könyv" zsebkönyv diákoknak munkáról, munkavállalásról című füzet diákoknak szól, a munkavállalással, munkaszerződéssel, a munkavállalók jogaival és kötelességeivel, továbbá a bérezéssel, munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabályokat foglalja össze a diákok nyelvén.

A munka világa
tájékoztató kiadvány a pedagógusok számára készült. Konkrét, gyakorlatias információk segítségével ad rálátást a munkaerőpiac egészére.

Mindkét kiadvány egyelőre elektronikus formában olvasható a Dobbantó honlapján.
 


Súlyosan-halmozottan fogyatékos személyeket nevelők munkavállalásának elősegítése programunk célcsoportjait a fogyatékos személyeket otthonukban ellátó szülők, nevelők alkotják, akik munkavállalása állandó felügyeletet igénylő gyermekük gondozása miatt ütközik akadályokba. A többlépcsős program állomásai egy kétkomponenses kutatás, illetve egy kísérleti jellegű munkaerő-piaci program kidolgozása és tesztelése. A záró-tanulmányok 2009. november 30-ig készülnek el. A programról bővebb felvilágosítás kérhető Nagy Éva programmenedzsertől a nagy.eva@fszk.hu e-mail címen.
 


Az autizmus spektrum zavarral élő személyek foglalkoztatását és rehabilitációját biztosító majorságok fenntarthatóságának támogatását célzó program lezárult.

A program során Közalapítványunkon keresztül három autista majorság fenntarthatóságának támogatásához járult hozzá a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Támogatásban részesült az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete által létesített és működtetett Csókakői Autifarm, a Szimbiózis a Harmonikus Együttlétért Alapítvány Baráthegyi Majorsága és az Autista Segítő Központ Boróka Majorsága.

Mindhárom szervezet teljesítette a támogatási szerződésekben kikötött indikátorokat, az AGYSZE 7, a Szimbiózis Alapítvány 14, az ASK 26 fő autista, illetve megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatását tudta biztosítani. A beruházások mezőgazdasági területeket, illetve a majorságok internetes megjelenését érintették, melynek eredményeként ma már mindhárom szervezet önálló arculatú honlappal rendelkezik (www.autifarm.hu, www.barathegy.com és www.autista.hu).

A program részletesebb eredményeiről információ kérhető a program menedzserétől Giflo H. Pétertől (giflo.peter@fszk.hu)

Forrás: A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány központi szakmai hírlevele


Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05