Sérülnek a speciális ellátást igénylő gyerekek jogaiAz ombudsman szerint több jogszabály hiányossága is akadályozza, hogy megkapják a speciális ellátást az arra szoruló gyerekek.
2009. 12. 14. 17:30

A közlemény szerint Szabó Máté több esetben is azt állapította meg, hogy sérül a gyerekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos joga, ezért törvénymódosítást javasolt.

"Nem egyértelmű, hogy elegendő, kevés vagy sok-e az átlagostól eltérő nevelést, gondozást igénylő gyermekeknek fenntartott alig több mint félezer férőhely" - mutatott rá az ombudsman.

Szabó Máté - gyermekjogi biztosként - hivatalból, átfogóan vizsgálta a speciális szükségletű gyerekek szakellátását, mivel az egyedi vizsgálatok alapján felmerült annak gyanúja, hogy az itt történt jogsérelmek a gyermekvédelmi szakellátó rendszer hiányosságaira vezethetők vissza. A súlyos magatartási, alkalmazkodási, tanulási zavarok miatt speciális szükségletűnek nyilvánított gyerekek helyzetének vizsgálatához részletes tájékoztatást és adatszolgáltatást kért a szociális és munkaügyi minisztertől, s munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak a legsúlyosabb problémákkal küszködő, e tárca által működtetett gyermekek speciális otthonaiban.

"A minisztérium adatai szerint nincs elegendő speciális férőhely, ugyanakkor a biztos megállapította, hogy a rendelkezésre álló férőhelyeknek is csak 60 százalékát használják fel" - írta a hivatal, hozzátéve: nincs elegendő - a feladatra különlegesen kiképzett - nevelőszülő sem, az ilyen típusú gondozás sehol sem biztosított.

Egy-egy speciális gyermekotthonban legfeljebb 40 gyermek helyezhető el, ezt a létszámot azonban az ombudsman megállapítása szerint az esztergomi, a kalocsai és - kis mértékben - a zalaegerszegi gyermekotthonban is túllépik. Arra is felhívta a figyelmet: az esztergomi otthonban - státusz hiányában - annak ellenére nem tudnak elég fejlesztő- és gyógypedagógust alkalmazni, hogy a gyerekek ötöde-hatoda enyhe fokban értelmi fogyatékos.

Az országgyűlési biztos kiemelte: különválasztható tünetek hiányában sokszor nehezen szerezhető érvény a gyermekvédelmi törvény azon előírásának, hogy a meghatározott problématípusok szerint elkülönítetten kell gondoskodni a gyermekek elhelyezéséről.

Szabó Máté megemlítette azt is, hogy a gyermekkorú bűnelkövetők számáról, elhelyezéséről a szakminiszter nem tudott adatot szolgáltatni hivatalának, mert gyermekkorúakra vonatkozó adatgyűjtést nem végeznek.

"A vizsgálat megállapította, hogy minden intézményben komoly gond a súlyos pszichés problémák, illetve a drogelvonási tünetek kezelése. A gyermekek jelentős részénél szükség lenne speciális pszichoterápiára" - áll a közleményben, amely szerint "a gyermekpszichiátriák - kapacitás hiányában - nem fogadják a nehezen kezelhető gyermekeket".

Forrás: Zipp.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05