Dolgoznának a fogyatékossággal élőkFarkas JácintA fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának érdekvédelmét megcélzó civilszervezet megalakítását szeretné tető alá hozni Farkas Jácint foglalkoztatási szakember, aki maga is súlyos mozgáskorlátozott. Szerinte már megtörtént a paradigmaváltás a fogyatékosügyben, azonban a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási szintje még mindig kritikusan alacsony. Patay Gábor interjúja.


2010. 05. 07. 11:35

Milyen várakozásokkal tekint a választások után megalakuló kormány fogytékosügyi tevékenysége elé?

A paradigmaváltás ezen a téren már megtörtént szerintem, hiszen a Fidesz-KDNP képviseletében ült először kerekes székes képviselő a parlamentben, és a tavalyi Európai Parlamenti választásokon, először a kontinens története során, a Fidesz képviseletében került hallássérült Brüsszelbe Kósa Ádám jogász személyében. Valamint ismét helyettes államtitkári pozíciót kap Szekeres Pál paraolimpikon vívó is. Az már kiderült, hogy a leendő kormány fontosnak tartja ezt a kérdést, de hogy ez miben nyilvánul meg az a jövő zenéje.

Milyen intézkedéseket tart elkerülhetetlennek?

Véleményem szerint a súlyos fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási szintjét kellene emelni, mert ez még ma is kritikusan alacsony. Például egy mozgásában vagy értelmi képességeiben akadályozott ember – szinte – minden klasszikus könnyűipari szakmában megállja a helyét, ugyanis a technikai fejlettség miatt az akadálymentesített termelőeszközöket ugyanúgy képesek kezelni, mint a társadalom többségét adó egészséges embertársaik.

Mi a véleménye a távmunkáról? Hiszen az internet rohamos térhódítása új kaput nyitott a nehezebben mozgó emberek számára is.

A távmunka, illetve az interneten folytatható tevékenység csak egy lehetőség a sok közül, mert ugyan igaz, hogy keresethez juttathat, azonban szegregál is, így a fogyatékossággal élők rehabilitációja csak részben teljesül. A távmunkának azokban az elmaradott térségekben látom értelmét, ahol nagy távolságokat kellene megtenni a lakás és a munkahely között, egyéb esetekben az otthonvégzendő munka miatt a hátrányosabb helyzetű emberek nem tudnak társadalmi kapcsolatokat építeni, esetleg házasságot kötni vagy gyereket vállalni. Továbbá, ismerve a fogyatékos emberek képzetségi mutatóit, ez további nehézségeket okoz a távmunka nagyarányú elterjedésében.

Milyen lehetőségeket lát saját maga előtt, hogy segítse a fogyatékossággal élők jobb társadalmi beilleszkedését?

Egy olyan civilszervezet megalakítását tervezem, amely a volt, jelenlegi és jövőbeni védett munkavállalók érdekvédelmét látná el. Többekkel beszélgettem már erről, és valóban hiányzik egy ilyen szervezet, amelynek segítségével – együttműködve a hasonló célokat kitűző társadalmi szervezetekkel – az érintettek is jobban hallathatnák a hangjukat.

Forrás: Zipp.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05