Add tovább a szeretett könyveket, add tovább a könyvek szeretetét!A tanulási problémák 75%-a összefügg a gyenge olvasással és szövegértéssel. A mai gyerekek egyre kevesebbet olvasnak kedvtelésből, így nem gyakorolják eleget ezt a fontos kulturtechnikát, ami végzetes lemaradást okozhat a tanulásban. Sokszorosan sújtja ez a hátrány a szegény családokban élő gyerekeket, akik nem látják szüleiket olvasni, nincsenek könyvek az otthonukban. 
2010. 05. 18. 16:21

Ezt az ördögi kört próbálja megtörni egy nagyszerű kezdeményezés, az Olvassunk együtt! mozgalom, amely azt tűzte ki célul, hogy ösztönzi és elősegíti az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását.

Az áprilisban indult program központi eleme a közös olvasás: a közismert személyiségek együtt olvasnak a gyerekekkel és szüleikkel kistelepülések iskoláiban, olyan fővárosi iskolákban, ahova többnyire hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Kepes András, Puskás Péter, Szuper Levelte, Juga Veronika, Farkasházy Réka, Dobó Kata, Joshi Bharat olvasott együtt az elmúlt hetekben a gyerekekkel. A program "arca" Mészáros Antónia, az M1 Este című műsorának szerkesztő-műsorvezetője. A közös olvasásokat kiegészíti egy bábelőadás, amely a mese segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét a toleranciára, és az együttélés fontosságára. Egy-egy program végén a vendégek és a szervezők könyvcsomagot adományoznak a helyieknek, amely a biztatáson túl kiindulópontja lehet egy kezdődő gyűjteménynek is. A könyvek szponzorok adományáiból, és nyilvános gyűjtésből származnak.

A program kezdeményezője és irányítója a budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Intézet, a lebonyolításban részt vesz többek között a Libri, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Litera irodalmi portál. A programsorozat elképzelt fejlődési íve egy olyan mozgalom irányába mutat, amelyben egyre több önszerveződő közösség és partner jelenik meg az olvasás támogatása érdekében. A szervezők reményei szerint az Olvassunk együtt! olyan népszerűsítő és szemléletváltó programmá tud válni, amely elősegíti, hogy hatékonyan javuljanak az olvasás és a társadalmi dialógus esélyei, s nem utolsósorban jobban érezzük magunkat az országban.

A nyugat-európai országokban évtizedes hagyománya van, és sikerrel működik az olvasás híres emberekkel való népszerűsítése. Angliában például sportolókat, mindenekelőtt futballistákat vetnek be a nemes cél érdekében. http://www.literacytrust.org.uk/. A tévé képernyőjéről ismert arcok, színészek, műsorvezetők, énekesek, sportolók milliók számára hiteles személyek, az ő öltözködésüket, gesztusaikat, véleményüket, szokásaikat könnyebben fogadják el, veszik át a nézők.

A gyűjtőpontokat megtalálhatod máricusban a Gödör Klubban, a Trafóban, az A38 hajón, a Kinó Moziban, valamint a Millenárison.

A cikk forrása: tanulasmodszertan.blog.hu (Itt olvasható el a teljes cikk is!)


Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05