Nívódíj akadálymentes épületeknekÁtadták "Az év akadálymentes épülete 2009" pályázat díjait a legkiválóbb építtetőknek, kivitelezőknek és tervezőknek. A meghirdetett elismerésre azok a közhasználatú épületek pályázhattak, akik magas színvonalon tettek eleget az esélyegyenlőség követelményeinek, illetve az uniós elvárásoknak.
2010. 05. 20. 12:56

A díjátadón Veszprém, Taksony és Rétság egy-egy épülete pénzjutalomban, míg Ajka és Debrecen városának projektje elismerésben részesült. A rendezvényen beszédet mondott Fegyverneky Sándor országos főépítész, az NFGM, Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezetője, a Bíráló Bizottság elnöke, a lebonyolításban közreműködő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft vezérigazgatója Dr. Benedek János, valamint Zsilinszky Gyula, az NFGM Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezető főtanácsosa.

Ünnepélyes keretek között ma adták át "Az év akadálymentes épülete 2009" építészeti nívódíj pályázat díjait a nyertes intézmények képviselőinek.

A rendezvényt Fegyverneky Sándor a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezetője nyitotta meg.

"Több tízmilliárd forint jutott az elmúlt időszakban meglévő épületeink utólagos akadálymentesítésére és remélem, hogy az épp folyó munkákból jövőre is lesz mit bemutatnunk. Az új épületeknél erről már nem is kell beszélnünk, hiszen itt a szakemberek már a tervezéstől kezdve gondolnak a fordulási sugarakra, a belső terek megfelelő kialakítására vagy a szintkülönbségek áthidalására. Öröm, hogy ezeket az épületeket immár kerekesszékkel is használni tudják, bár fontos megjegyeznünk, hogy az akadálymentesítés nemcsak rajtuk, de sokunkon segít, a kocsit toló időseken, a bottal járókon vagy babakocsis kismamákon. Sőt! Ezen pályázatoknál is kiemelendő, hogy a komplex akadálymentesítés a látás vagy hallássérültek tájékozódását is segíti, így ők is egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a közintézményeink nyújtotta szolgáltatásokhoz" - méltatta az erőfeszítéseket a főépítész

"Örömmel mutatom be a VÁTI által elkészített kiadványt, mely azokat az épületeket tartalmazza, amelyek most díjban részesültek. A szakemberek részére már 2007-ben Zsilinszky Gyula közreműködésével tervezési segédletet adtunk ki, melyben gyakorlati útmutatókkal segítjük a tervezők munkáját. Remélem, hogy idővel azoknál az épületeknél is gondolnak majd a komplex akadálymentesítésre, ahol ez nem kötelezően elvárt."

Még egyszer köszönöm a bíráló bizottság munkáját és a VÁTI-s kollégák erőfeszítéseit a lebonyolításért és a szép kiadványért" - fejezte be Fegyverneky Sándor.

Dr. Benedek János, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta: "Az udvariasságon túl, valódi öröm számunkra, hogy "anya minisztériumunk" munkájában ilyen szinten részt tudunk venni, hiszen mi az akadálymentesítést - nemcsak most, de hosszú évek óta- szívügyként kezeljük. Hosszú ideje próbáljuk minden eszközünkkel formálni a közvéleményt, megismertetni a nyilvánosságot az esélyegyenlőségi szempontokkal és betartatni az uniós normákat.

Az NFGM-hez hasonlóan, mi a VÁTI-ban is elmondhatjuk, hogy figyelünk ezen szempontokra, így nemcsak a budapesti székházunkat, de vidéki irodáinkat is akadálymentesen használhatják a hozzánk érkezők.

Magam is forgolódom jó ideje az építésügy háza táján, úgyhogy tudom, hogy nehéz itt áttörést elérni. A mai díjazott épületek és a bemutatásukra született szép kiadvány azonban azt bizonyítja, hogy itthon is szűnőben van az elmúlt évek szemléleti vaksága. Mi a VÁTI-ban örülünk, hogy részt vehetünk ebben a misszióban"- fejezte be a vezérigazgató.

Zsilinszky Gyula, az NFGM vezető főtanácsosa, a zsűri tagja értékelte végül a pályamunkákat, illetve általánosságban az utólagos akadálymentesítés mögött álló közös erőfeszítéseket:

"Minden együttműködésnek vannak pozitív és negatív oldalai. Az akadálymentesítéssel kapcsolatban sokáig nem beszélhettünk diadalmenetről. Amióta mi ezzel foglalkozunk, már sok-sok milliárd forint áramlott ezen fejlesztésekre, mégis nehezen látszik az előretörés. Elgondolkodtató, hogy szinte alig van olyan épület, ahol minden rendben lenne, pedig a jogszabályok és a felelős szakemberek ott vannak! A hibáknak nincs gazdájuk, mindenki csak kicsit vét, aztán ezek összeadódnak. Nem akarok ünneprontó lenni, de csak ezekből a meglátásokból és jóindulatú kritikákból lehet fejlődni és előrébb lépni."

"Szerencsére számos jó példa is van. Most is több helyen láttunk valódi összefogást, készséges és lelkes együttműködés pozitív eredményeit" - tette hozzá a szakember.

Zsilinszky Gyula ezután egy-egy mondatban méltatta a mai nap főszereplőit. Kiemelte, hogy sok olyan helyen történt meg a részleges vagy komplex akadálymentesítés, ahol maga az épület nem volt optimális a közszolgáltatások megszervezésére, vagy annyira alacsony költségvetésből valósították meg a fejlesztést, ami már önmagában is elismerésre méltó. Az új építésű taksonyi óvoda esetében kitűnően látszik, hogy a pedagógusok is kivették részüket a munkából és segítettek a jó adottságokat úgy továbbfejleszteni, hogy az a használhatóságot is támogassa. A Magyar Posta szállodáját pedig azért méltatta, mivel ma még igen kevés Magyarországon azon szállodák száma, amiket akadálymentesen használhatnak a turisták.

A beszédeket a méltatások követték, majd a díjazottak Fegyverneky Sándortól oklevelet, Dr. Benedek Jánostól pedig ajándékcsomagot vehettek át.

Az év akadálymentes épülete 2009" címmel tüntették ki, és 1.500.000 Ft díjazásban részesítették a
  • Veszprém Megyei Földhivatal épületét az akadálymentes használatot biztosító, komplex módon alkalmazott építészeti-műszaki megoldások, valamint a példás szolgáltatás szervezés elismeréseként.
500.000 Ft díjazásban részesült - rangsorolás nélkül - 2 pályázat:
  • Taksonyban az Óvoda és Szociális Szolgáltató Központ az igényes építészeti megformálásért, az akadálymentes használatot biztosító építészeti-műszaki megoldásokért, valamint az intézmény magas színvonalú működtetése elismeréseként,
  • Rétság, Polgármesteri Hivatal az akadálymentes használatot a helyi adottságoknak megfelelően, komplex módon biztosító építészeti műszaki megoldások elismeréseként.
Pénzjutalom nélküli elismerő oklevélben részesültek:
  • Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont rekonstrukciójában közreműködők, a közösségformáló rendeltetést jól szolgáló, illetve az akadálymentesítés érdekében alkalmazott építészeti-műszaki megoldásokért.
  • a debreceni Postás Üdülő-Hotel épülete rekonstrukciójában közreműködők, az akadálymentes használat érdekében alkalmazott építészeti műszaki megoldásokért.

Forrás: www.vati.hu (teljes cikk, háttéranyagok, képgaléria)

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05