Az Autisták Országos Szövetsége nyílt levele Réthelyi Miklós miniszterhezAz Autisták Országos Szövetsége üdvözli az új Kormány tettrekészségét, ugyanakkor 60 ezer autizmussal élő ember nevében felhívja a figyelmet: sok a halaszthatatlan tennivaló az autizmus terén. Az autista emberek számára a jelenlegi oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszer alkalmatlan, több szempontból a 24. órában vagyunk.
2010. 06. 15. 14:30

Évről évre több autizmus diagnózis születik Magyarországon, 2010 őszén becslések szerint már 25 százalékkal több autizmussal diagnosztizált gyermek iratkozik majd be általános iskolába, mint 2009-ben. Ehhez képest az oktatási, szociális és egészségügyi rendszer hiányosságait kutatások és ombudsmani jelentés is alátámasztja. Nem késlekedhetnek az új Kormány intézkedései, mert a növekvő számú érintettet az intézményrendszerek már nem tudják ellátni.

2010. januárban az előző Kormány felismerte a sürgető helyzetet. Kormányhatározat született – amely mellett ellenzéki képviselőként Soltész Miklós államtitkár úr is érvelt 2009-ben –, ami azokat a feladatokat részletezi, amelyeket az oktatásban, egészségügyben és szociális területen 2010 végéig a Kormánynak végre kell hajtania a növekvő létszámú autizmussal élő ember érdekében.

A Kormányhatározat végrehajtása azonban már az előző kabinet idején megakadt. Néhány területen intézkedések indultak, például értékteremtő munka (minőségfejlesztés, krízisintézményi program) indult el a szociális tárca által fenntartott Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványnál. Ám több területen a Kormányhatározat ellenére sem történt előrelépés. Elvárjuk, hogy az új Kormány hajtsa végre a Kormányhatározatban foglaltakat, főleg mivel azok között olyan intézkedés is van, amelynek még előkészítése sem kezdődött el. Az előző Kormány egészségügyért felelős minisztériuma például egyetlen intézkedést sem hozott a Kormányhatározat végrehajtása érdekében. Az új Kormány megalakítása reményt adhat az elodázhatatlan intézkedések elindítására.

Felkérjük Réthelyi Miklós miniszter urat, vizsgálja meg a 1062/2010-es Kormányhatározatot, és indítsa el annak végrehajtását. Felkérjük, hogy hangolja össze a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma apparátusának munkáját, hogy az egészségügy, az oktatás és a szociális terület hatékonyan tudjon dolgozni a feladatokon. A végrehajtás nem csupán az autista emberek és családjaik kérése, de amellett érvelt már tavalyi jelentésében az Ombudsman, a Nemzeti Egészségügyi Tanács és több oktatási és egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet is.

Biztató, hogy még 2009-ben a Fidesz is támogatta a Kormányhatározat megszületését és végrehajtását. Elvárjuk, hogy most Kormányon is támogassa az intézkedések végrehajtását. Az Autisták Országos Szövetsége partner lesz a megvalósításban. Valódi változást és azonnali cselekvést várunk.

Budapest, 2010. június 15.
Szilvásy Zsuzsanna sk.
elnök
Autisták Országos Szövetsége
www.aosz.hu

Forrás: OS
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05