Értemi fogyatékosokat kínoztak?A Kossuth Rádió és a TV2 Mokka című adása is hírt adott arról, hogy sorozatosan követnek el erőszakos cselekményeket értelmi fogyatékosokkal szemben, s az ezért járó büntetés nem eléggé súlyos. Az Értelmi Fogyatékosok Országos Szövetsége ezért azzal a kéréssel fordult a szociális ügyekkel is foglalkozó Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, hogy hívja össze az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot.
2010. 09. 24. 12:11

Kovács Melinda (az ÉFOÉSZ elnöke) és Radványi Katalin (gyógypedagógus, pszichológus) a Mokkában


Kovács Melinda a Kossuth Rádióban:

Csak ebben az évben négy, értelmi fogyatékos emberek ellen elkövetett erőszakos cselekmény került a nyilvánosságra. Ennél valószínűleg sokkal több történt – mondja a szövetség ügyvezetője. Kovács Melinda elfogadhatatlannak tartja, hogy a felelősségre vonás rendre elmarad. Példaként említi, hogy a kiskunhalasi pszichiátrián történtek után az érintett három ápoló közül – akik ellen az ügyészség szemérem elleni erőszak, testi sértés és zsarolás miatt vádat emelt – kettő ma is az intézményben dolgozik.

Kovács Melinda szerint problémát jelent, hogy a súlyos értelmi fogyatékos emberek a gondnokaik nélkül még feljelentést sem tehetnek, mást ezzel nem bízhatnak meg, az ügyeik intézéséhez pedig nem kapnak szakképzett segítőt. "Nem az a megoldás, hogy kirekesztjük őket és a jogaik gyakorlását egy másik emberre bízzuk. Egyszerű példával azt tudnám mondani, hogy egy támogató személy az értelmi fogyatékos ember fehér botja vagy kerekes széke" – mondta rádiónknak.

Május 1-jén lépett volna hatályba az az új jogszabály, amely javított volna az érintettek helyzetén. Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy nincs elég idő a felkészülésre. A tervek szerint 2013-ban lenne új szabályozás, de a fogyatékos embereknek erre nincs idejük – mondta a szövetség ügyvezetője. Kovács Melinda megjegyezte: a szervezet ezért kéri a minisztert arra, mielőbb hívja össze az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot. A szaktárca későbbre ígért választ.

Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05