Megújul a központi adminisztráció az oktatásban
Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. sajtóanyaga


EducatioTöbbszázezer ember államilag nyilvántartott oktatási adatait érinti az a szerver-infrastruktúra beruházás, amelyet az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. valósít meg 2010 és 2011 fordulóján. A csaknem két milliárd forint Európai Uniós támogatásból megvalósuló, Győrben felépített szerverterem szolgálja majd ki többek között a közoktatási intézmények, tanulók, pedagógusok adatait kezelő Közoktatási Információs Rendszert, valamint a felsőoktatásban hasonló feladatokat ellátó, az oktatók, hallgatók adatait kezelő Felsőoktatási Információs Rendszert is.
2010. 12. 20. 00:43

A fejlesztés célja, hogy egy biztonságosabb, és gyorsabb infrastrukturális környezetbe kerüljenek az államilag nyilvántartott oktatási adatokat tároló szerverek. A most megvalósuló adatközpont nem csupán költséghatékony, de modern, a jövőbeli fejlesztésekre is felkészített rendszer lesz.

Közel 50 oktatási rendszer sorsáról van szó

A fejlesztés körülbelül 50 oktatási rendszert, adatbázist érint. Ilyen például a Közoktatási Információs Rendszer (KIR), a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR), a Diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer, valamint a felsőoktatási felvételi adatbázis, a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) alá tartozó informatikai rendszerek. Az új szerverpark előnyeit élvezi majd több, szintén Európai Uniós támogatásával létrehozott oktatási szektort segítő fejlesztés is. A TÁMOP 3.1.1. közoktatási fejlesztései között a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltatói kosár, valamint a Fejlesztési Nyomon követő Felület (FNF), mely a TÁMOP pályázatokban nyertes intézmények számára nyújt lehetőséget arra, hogy adminisztrálják a pályázatban vállalt fejlesztéseiket. A TÁMOP 4.1.3. pályázat keretében létrejövő Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) és Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) adatai ugyancsak Győrben találhatók majd. Míg a DPR a hazai pályakövetéses vizsgálatok eredményeit összegzi és tartja nyilván, addig az AVIR egy főleg a felsőoktatási döntéshozók munkáját segítő vezetői információs rendszer lesz.

A nagyszabású feladat első lépéseként szeptember elején megtörtént az eszköz-(hardver) vásárlás, majd októberben a szoftverek beszerzése. A tervek szerint ezt követi az ingatlan megvásárlása, majd az ingatlan átépítése és a gépterem berendezése.

A beüzemelés előreláthatólag 2011 elején indulhat meg, amikor is az ország különböző részein tárolt rendszereket fokozatosan Győrbe költöztetik.

A "Hatékony informatikai infrastruktúra a közoktatásban" néven futó projekt kedvezményezettje az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és az Oktatási Fejlesztési Intézet. Az utóbbi évek egyik legnagyobb oktatási IT infrastrukturális beruházásának pontos költségvetése 1 963 783 977 Ft, ebből 500 000 Ft jut az OFI által elvégzett feladatokra. A konstrukció az Európai Unió támogatásának köszönhetően az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 1.1.2.-es projektjének keretében valósul meg.

Bővebb információ a projektről:
Bővebb információ az érintett fejlesztésekről:

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05