Harc a Kormos István Általános Iskola megszüntetése ellenKormos István Általános IskolaAz V. kerületi Kormos István Általános Iskola működését a fenntartó (Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 2011 szeptember 1-től nem kívánja tovább finanszírozni. Intézményünk értelmi fogyatékos gyermekek nevelését-oktatását- fejlesztését látja el. Az ott dolgozók célja a 65 éves szakmailag is elismert gyógypedagógiai múltra visszatekintő iskola FENNMARADÁSA, amit költséghatékonyság címén akarnak megszüntetni. Nyílt levél Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási ombudsmanhoz.
2011. 03. 14. 13:26

Tisztelt Oktatási Obudsman Úr!

Az V. kerületi Kormos István Általános Iskola működését a fenntartó (Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 2011 szeptember 1-től nem kívánja tovább finanszírozni. Intézményünk értelmi fogyatékos gyermekek nevelését-oktatását- fejlesztését látja el.

Előzmények:

2008-ban a fenntartó már felvetette az iskolabezárás lehetőségét, végül azonban a 9-10. évfolyamot szűntette meg.

Jelenleg – a csökkenő gyermeklétszámra, valamint gazdasági, pénzügyi nehézségekre hivatkozva – az intézmény bezárásával kapcsolatos szándéknyilatkozat elfogadását tervezi 2011. 02. 17-én a képviselőtestületi ülésen.

Az Önkormányzat tervei szerint tanulóink további oktatása-nevelése a IX. kerületi Gát utcai intézményben megoldott lehet.

Véleményünk szerint:
 • A pedagógus közösség hosszú évek óta dolgozik együtt, szakmailag elismerten és eredményesen (Pro Civibus díjat kapott a tantestület, többen birtokolják a Belváros Művelődéséért díjat)
 • Intézményünk 65 éves szakmai múltra tekint vissza
 • Jól működő terápiás fejlesztő eljárások szolgálják tanulóink fejlesztését
 • Úgy gondoljuk, hogy akár tagintézményként is az iskolában működő szakmai műhely a jövőben is eredményesen folytathatná a fogyatékos gyermekek nevelését-oktatását
 • Jelenleg is részt vállalunk a kerület többségi általános iskoláiban tanuló SNI-s gyermekek ellátásában, ezen tevékenységünket a továbbiakban is szeretnénk vállalni.
 • Az ön által elindított vizsgálat is megállapítja, hogy a fogyatékos gyermekek a közoktatási rendszer leginkább kiszolgáltatott rétege. Az intézmény bezárásával az értelmileg és tanulásban akadályozott gyermekek kerülnek kilátástalan helyzetbe.
Kérjük tisztelt Ombudsman Úr segítségét az intézmény további működésének érdekében.

Tisztelettel:
Kormos István Általános Iskola és Logopédiai Szakszolgálat dolgozói nevében:
Simonné Piróth Éva Igazgató

Bp. 2011. február 16.


Nyílt levél!

Egy kis közösség kér segítséget, kinek tagjai fogyatékos gyerekek, szülők és az iskola dolgozói.

Célunk, 65 éves szakmailag is elismert gyógypedagógiai múltra visszatekintő iskolánk FENNMARADÁSA, amit költséghatékonyság címén akarnak megszüntetni.

A döntés hátterében elsődleges szempontként gazdasági nehézség áll, így a fenntartó nem tudja vállalni az intézmény további finanszírozását, miközben a pedagógus közösség, az itt működő szakmai műhely kompetenciáját messzemenően elismeri.

A legfőbb okként megnevezett lecsökkent gyermeklétszám intézményünktől független történések sorozata.

Ilyenek a
 • demográfiai problémák (kevesebb a születő gyerekek aránya),
 • a 9-10. osztály kifutó rendszerben történt megszüntetése,
 • sok esetben indokolatlan integráció, megalapozatlan szakmai döntések,
 • fejkvótáért vívott harc,
 • költségcsökkentés.
Mindezek következménye iskolánk kényszerpályára helyezése, FELSZÁMOLÁSA!

Mindennemű megoldásra nyitottak vagyunk, ötletek; "örökbefogadás", tagintézményi befogadás, jogi lehetőségek, épület, pénz és minden, ami együtt maradásunkat lehetővé teszi.

Mindehhez S.O.S. az Önök segítségét kérjük!
 
Budapest, 2011. február 15.

Köszönettel,
A Bizakodók csapata

Web: http://kormossuli.blogspot.com
Facebook-oldal (itt lehet nyomon követni a bezárás ellen folytatott küzdelmet)
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05