Réthelyi Miklós: igazságosabb szociális rendszerre van szükségA minisztérium a fogyatékosságügy, a foglalkoztatás-rehabilitáció és az esélyegyenlőség területén is számos olyan lépést tett, amelyekkel korrigálta az előző kormányok rossz döntéseit, mulasztásait – fogalmazott a szociális bizottság keddi meghallgatásán a nemzeti erőforrás miniszter.
2011. 04. 20. 13:56

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelentős intézkedéseket tett és tesz annak érdekében, hogy a kormányprogramban megtalálható célokkal szinkronban igazságosabbá tegye a szociális rendszert - mondta Réthelyi Miklós április 19-én, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága előtt, ahol ismertette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális területen tett eddigi lépéseit.

A 2010 májusában meghirdetett Nemzeti Együttműködés Programja szociális biztonságot érintő fejezetében célul tűzte ki, hogy a családokat meg kell erősíteni, a gyermekvédelmi-gyermekjóléti szolgáltatásokat fejleszteni, valamint az ifjúság jövőjét támogatni kell.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány, illetve minisztérium fontos célja az EU Elnökség fél éve alatt – de természetesen azt követően is – a szemléletváltás elősegítése. E téren az egyik fontos feladat a család, a házasság megítélésével kapcsolatos szemléletváltás mind itthon, mind az EU országokban. A másik pedig a fogyatékossággal élők ügyével kapcsolatos szakmai munka továbbvitele európai szinten, illetve a téma bevitele a köztudatba, az emberek ez iránti érzékenységének, a szolidaritásnak a növelése. Mindkét területen fontos lépéseket tett a NEFMI az elmúlt közel három és fél hónapban.

Az elmúlt hónapokban a minisztérium több eseménnyel is igyekezett a társadalom figyelmét felhívni: februárban a "Házasság hete" című rendezvény, ezt követően pedig az "Európa a családokért – a családok Európáért" címmel – az EU elnökség jegyében – megszervezett demográfiai és családügyi tematikus hét volt, melyeken a fesztiváloktól kezdve, szakértői konferenciákon át európai szintű miniszteri üléseken foglalkoztak ezekkel a témákkal.

A politikus beszélt az EU országaira általában jellemző demográfiai gondokról. Magyarországon 2010 májusától 2011 januárjáig - novembert leszámítva – kevesebb gyermek született, mint bármikor máskor 2000 januárja és 2011 januárja között. Mint mondta: kiszámíthatóan működő családtámogatási rendszert kell létrehoznunk, amely biztosítja, hogy a gyermekvállalás ne járjon az elszegényedés kockázatával.

A minisztérium a fogyatékos ügy, a foglalkoztatás rehabilitáció és az esélyegyenlőség területén is számos olyan lépést tett, amelyekkel korrigálta az előző kormányok rossz döntéseit, mulasztásait – mondta Réthelyi Miklós.

Forrás: kormany.hu, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05